Kamerplanten fleuren elke ruimte in huis op. Maar wat doe je wanneer je kamerplant er plots wat minder gelukkig uitziet? Of je nu al lang voor planten zorgt of net de groene wereld van planten ontdekt: elke plantenliefhebber krijgt vroeg of laat met uitdagingen te maken. Wanneer je planten observeert, leer je de noodsignalen van je plant beter herkennen, en kan je aan de slag. Dit zijn de meest voorkomende problemen bij planten:

1. Bladeren gaan hangen of verwelken – te weinig water

Gaan de blaadjes van je favoriete kamerplant hangen, verkleuren of verwelken ze? Dat wijst er meestal op dat je plant te droog staat. Je plant heeft absoluut water nodig om te overleven. Vergeet je ‘m te vaak te gieten, dan bestaat de kans dat hij zich maar moeilijk of helemaal niet herstelt.

Hoe weet je of je plant water nodig heeft? Een makkelijke tip is om je vinger een tweetal centimeter diep in de potgrond te steken. Voelt die droog aan? Geef dan meteen water. Staat je plant al te lang droog, dan zal je merken dat je groene vriend geen water meer opneemt, maar al het water gewoon langs z’n wortels laat weglopen. Zet je plant een halfuurtje in een diepe schaal met water. Zo krijgt de aarde tijd om het water op te nemen.

2. Vergeelde bladeren en bruine wortels - te veel water

Te veel water geven is een veel gemaakte beginnersfout, zeker wanneer je jouw plant net leert kennen. Je wil je plantje zo graag in leven houden dat je ‘m letterlijk te veel van het goede geeft. Je herkent te royaal of te vaak water geven aan de vergeelde bladeren. Als je daarbij nog de wortels checkt, zijn ze zacht en bruin: ze zijn oververzadigd en kunnen geen water meer opnemen.

Een plant die te veel water heeft gekregen, herstelt zich maar langzaam. Verpot je plant naar droge aarde en pas je gietbeurten aan. Geef minder water, en zorg ervoor dat bij elke gietbeurt overtollig water uit de pot kan lopen.

3. Plant laat bladeren vallen – veranderingen in de omgeving

Geen paniek als je plant plots enkele bladeren laat vallen. Zo richt hij zich op nieuwe aangroei van frisgroen blad. Vaak dus niets om je zorgen over te maken. Laat je plant plots heel veel blad vallen? Dat betekent meestal een stressreactie op iets in zijn omgeving: veranderende temperatuur, te veel tocht… Zorg ervoor dat je plant in een zo contant mogelijke omgeving staat: hou je kamerplant in een ruimte met dezelfde hoeveelheid licht en een constante temperatuur.

4. Uiteinde van het blad wordt bruin – te lage luchtvochtigheid of onregelmatig gieten

Planten houden net zoals wij van regelmaat. Wanneer bladeren aan de uiteindes bruin worden, wijst dat vaak op onregelmatig water geven. Geef je toch regelmatig water, dan is mogelijk de luchtvochtigheid te laag. Zeker bij tropische planten met hun mooie gebladerte zien die bruine punten er niet zo aantrekkelijk uit.

Een handige tip? Ga minstens elke dag eens langs bij je plant met een plantenspuit of sproeier. Een  dagelijkse sproeimoment zal je plant een instant oppepper geven.

5. Veel blad, weinig bloem – te weinig/niet de juiste voeding

Weinig balans in de hoeveelheid fosfor, stikstof en kalium zorgen ervoor dat je plant goed gaat groeien, maar niet gaat bloeien. Je krijgt dus veel blad, maar geen bloem.  

Check de voedingsbehoeftes voor jouw plant. Kies een goede plantenvoeding die geschikt is voor jouw type plant: een tropische kamerplant heeft veel rijkere voeding nodig dan een cactus of vetplant. Met een beetje extra zorg, staat jouw kamerplant binnenkort in bloei!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...