Zwembad zomerklaar in 5 stappen!

Maak je zwembad zomerklaar in 5 stappen!

Het wordt een zomer waarin we vooral in eigen tuin het vakantiegevoel zullen opzoeken.

Een zwembad zorgt voor verkoeling en plezier op warme zomerdagen, maar vraagt ook het nodige onderhoud. Het is niet enkel het bad vullen en spetteren maar. Zo moet je de pH- en chloorwaarden goed in de gaten houden om op een veilige manier, en zo lang mogelijk, van jouw zwembad te kunnen genieten. Er zijn tal van onderhoudsproducten op de markt maar waarop moet je nu echt letten?

1. DE PH-WAARDE

Als eerste is het belangrijk om de pH-waarde van het water te checken. Chloor kan namelijk enkel zijn werk doen als ook de pH optimaal is. Deze waarde ligt het best tussen 7 en 7,6, en kan opgemeten worden met een herbruikbare pH-meter of wegwerp strips. Persoonlijk raden wij de test strips aan omdat deze het beste zijn qua prijs-kwaliteitsverhouding. Je kan er ook het choorgehalte, alkaliniteit en hardheid mee opmeten. Een pH-waarde hoger dan 7,6 zorgt ervoor dat het chloor minder ontsmettend zal werken. Hierdoor kan je last krijgen van rode ogen of een droge huid. Bij een te lage waarde is het water te zuur, en kan deze een bruine kleur krijgen. Om de pH-waarde op peil te krijgen, kan je pH up of down toevoegen. Deze zijn zowel in poeder als vloeibare vorm te verkrijgen.

2. HET CHLOORGEHALTE

Chloor is essentieel om een helder en hygiënisch zwembad te bekomen. Begin echter niet op de gok wat tabletten in het zwembad te mikken, maar meet de chloorwaarde eerst op. Combineer ook geen verschillende soorten chloor want hierdoor kan een chemische reactie ontstaan. Voor een buitenzwembad ligt de ideale chloorwaarde tussen 1 en 2,5 mg/ liter water. Voeg na het vullen direct snelwerkend chloor toe zodat jouw zwembad goed ontsmet wordt, en je er enkele uren later al kan induiken. Nadien kan je langwerkend chloor gebruiken (elke 2 weken) om de chloorwaarde op peil te houden. Je hebt ook keuze uit kleine en grote chloortabletten. Het is belangrijk om de juiste dosis te gebruiken voor het aantal liter water. Een grote tablet van 200gr gebruik je natuurlijk niet in een kinderbad. Kan je niet goed tegen chloor, of gebruik je dit product liever niet te vaak? Dan kan je gebruik maken van zeoliet. Dit is een natuurlijk & vulkanisch mineraal dat het zand in de zandfilter kan vervangen. Deze mineralen kunnen het chloorverbruik halveren, en ook backwashen (zie punt 4) moet hierdoor minder vaak gebeuren. Nog een bijkomend voordeel: zeoliet gaat tot wel zes jaar mee.

3. WEG MET VIEZIGHEID

Het is bijna onmogelijk om het zwembad helemaal schoon te houden. Zo komen er regelmatig resten van zonnecrème of grassprietjes bovendrijven. Je kan al veel verhinderen door een voetbadje (met chloor) voor het zwembad te zetten. Even pootje baden vooraleer je het zwembad induikt, en de vuiligheid blijft achter. Het zorgt ook nog eens voor extra ontsmetting. Het is ook aan te raden om direct Famiflora Crystal Clear toe te voegen, en wekelijks te herhalen, zodat het zwembadwater mooi helder blijft. Is het zwembadwater al licht verontreinigd? Dan is een chloorvrije schokbehandeling die komaf maakt met organische verontreiniging zoals urine, olie,... vereist. Zo kan je het chloorgebruik halveren maar het is zeker geen vervanger voor chloor. Voor een grondige schoonmaakbeurt kan je ook een speciale zwembadstofzuiger aanschaffen. Maar het belangrijkste onderdeel voor een schoon zwembad is toch wel de filter!

4. ZAND- OF PATROONFILTER?

Zwembadfilters kunnen we in twee grote groepen indelen: zand- en patroonfilters. Een zandfilter is doorgaans iets duurder maar ook krachtiger waardoor deze ook kleine vuiltjes kan verwijderen. Terwijl de patroonfilter minder precies werkt, en enkel het grootste vuil zal opzuigen. Deze patroonfilters worden vaak geleverd bij kleine opblaasbare zwembaden, en doen hun werk daar ook goed. Kies je voor een groter zwembad? Dan raden we een zandfilter aan. Door de sterke circulatie zal je niet alleen van een schoner zwembad kunnen genieten, maar zal je ook een kleinere hoeveelheid onderhoudsproducten nodig hebben. Het is ook belangrijk om de filter wekelijks een backwash te laten doen. Dit houdt in dat de pomp in de omgekeerde richting gaat werken waardoor al het zand en viezigheid in de filter wordt losgemaakt om verstoppingen te vermijden. Door een flocculant (vloeibaar of in sokjes) toe te voegen aan de skimmer verwijder je nog meer organische bevuiling die niet weggefilterd kan worden. Dit kan je wekelijks doen of in een hogere dosis als behandeling in de winter.

5. WINTERKLAAR

Zit de zomer erop? Dan kan je jouw zwembad maar beter winterklaar maken. Geef een kleiner opblaasbaar zwembad een goede schrobbeurt alvorens deze op te bergen. Voor een groter of ingebouwd zwembad kan je de Winter proof gebruiken. Deze zorgt ervoor dat het water tijdens de winter in jouw zwembad kan blijven staan, en bij warm weer al snel gebruiksklaar is. Als laatste dek je het zwembad maar beter af met een zeil tegen vallende bladeren. Dat bespaart je heel wat opruimwerk in het voorjaar!

In onze zwembadafdeling vind je alle producten terug om je zwembad goed te onderhouden waardoor je maximaal kan profiteren van een plons in het water.