Uitslagen van de vogeltellingen en vogelvoertips
Afgelopen weekend hebben tuinvogelliefhebbers in Nederland en België massaal meegedaan aan de landelijke vogeltellingen. Er waren meer deelnemers dan ooit, maar die hebben vanwege het zachte winterweer minder vogels in hun tuin of op hun balkon geteld dan voorgaande jaren. Onze gevederde vrienden kunnen in een zachte winter hun kostje namelijk nog goeddeels in de natuur bij elkaar sprokkelen en echte wintervogels laten onze landen links liggen of zijn alweer vertrokken.
Het meest geteld: koolmees en huismus
In Nederland deden 90.264 vogelaars mee aan de Nationale Tuinvogeltelling.
In Vlaanderen hebben 40.823 mensen meegedaan aan Het Grote Vogelweekend, waarmee het record van vorig jaar (36.488) is verbroken. De koolmees, de huismus en de kauw vormen de top 3 van meest gespotte vogels. De grootste daler van vorig jaar, de merel, behield zijn achtste plaats. De voorgaande drie jaar stierven veel merels door uitbraken van het usutuvirus, dat nu gelukkig nauwelijks nog voorkomt. En de huismus blijkt duidelijk bezig aan een opmars!
De top 10 in Vlaanderen:
- Koolmees
- Huismus
- Kauw
- Vink
- Pimpelmees
- Houtduif
- Turkse tortel
- Merel
- Ekster
- Roodborst
De top 10 in Nederland:
- Huismus
- Koolmees
- Pimpelmees
- Kauw
- Merel
- Vink
- Turkse tortel
- Houtduif
- Roodborst
- Ekster
Vogelvoertips
De winter is nog niet voorbij en er kunnen nog speldenprikjes of andere verrassingen van Koning Winter komen, dus het kan helemaal geen kwaad de vogels voorlopig nog een handje te helpen door ze speciaal vogelvoer als vogelpindakaas, pindaslingers en silo's met zonnebloempitten, pinda's en zaden aan te bieden. Daarin heb je ruime keuze in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne. Het blijft ook een leuk gezicht, die fladderende vogels in de verder nog saaie tuin of op het lege balkon. Pas wel op met het aanbieden van brood, zeker in stadsparken. In brood zit zout, dat is echt niet goed voor vogels. Overvloedig brood voeren trekt ook ratten aan, het brood dat in de stadsvijvers naar de bodem zinkt vermindert de kwaliteit van het water en de exotische Nijlgans, die we steeds vaker zien, kan er een draai- of engelvleugel van krijgen, waardoor de gans niet meer kan vliegen. Ongekookte rijst voeren is helemaal uit den boze. Duiven krijgen er geen genoeg van, maar de rijst zwelt op in hun krop, waardoor ze geen adem meer kunnen krijgen.