Kamerplanten onder glas: zelf een terrarium maken

Kamerplanten onder glas: zelf een terrarium maken

Vergeet je soms je planten water te geven? Bouw een klein plantenhuis in glas met tropische planten. Zo'n terrarium kan open of gesloten zijn. Het glas dat de planten omringd zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. Bij een gesloten kas houdt het systeem zichzelf in stand, dus hoef jij zelfs helemaal niet meer te gieten. Met deze makkelijke stappen vul je een eigen terrarium met planten!

Een klein plantenhuis in glas

Een terrarium met planten wordt steeds populairder. Overal duiken deze mini-plantenwerelden op, maar het idee is zeker niet nieuw. In de 19de eeuw ontdekte een Britse onderzoeker dat zijn meegebrachte exotische planten het in een afgesloten glazen kasje uitstekend deden. En dat terwijl het daarvoor in de vervuilde lucht van Londen niet lukte om ze in leven te houden.

Welke planten kies je voor een terrarium?

Je kan vrijwel alle tropische kamerplanten gebruiken voor je minituintje. Planten die een hoge luchtvochtigheid willen, zeg maar. Ook belangrijk: neem planten die eerder klein blijven, zodat ze niet meteen je hele glastuin overnemen. Denk aan plantensoorten zoals varens, mos, bladbegonia, Fittonia, Peperomia, Bromelia en Ficus pumila. Ook minivarianten van Calathea, palm, klimop en orchidee doen het uitstekend. Koop kleine miniplantjes of gebruik stekken. Varieer in hoogte en bladkleur. Wat je tenslotte liever niet wilt zijn cactussen en vetplanten. Zij hebben een hekel aan vochtige lucht en natte wortels.

Een terrarium maken in 5 makkelijke stappen

  1. Kies een glazen pot met of zonder deksel
    Hier kan je zowat alles voor gebruiken, zolang de zijwanden van transparant glas zijn. Maak de pot goed schoon voor je aan de slag gaat. Een tip? Start de eerste keer met een glazen pot die een brede opening heeft. Smalle openingen zijn heel mooi maar het kan lastig zijn om alles er goed in te krijgen. Raak je niet met je hand tot aan de bodem, rol dan een vel papier op als trechter.
  2. Leg een drainagelaag van steentjes of fijn grind
    Ik gebruik graag aquariumgrind omdat het er mooi uitziet én efficiënt is. Maar je kan ook kleikorrels, heel fijn grind of zelfs schelpengruis gebruiken. Deze drainagelaag gaat ervoor zorgen dat de plantwortels niet rechtstreeks in het water staan. Maak de laag zo'n 2 à 3 cm hoog.
  3. Voeg de potgrond toe
    Maak de potgrond op voorhand een beetje vochtig met je plantenspuit. Verspreid de aarde gelijkmatig tot je een laag van minstens 5 centimeter hebt.
  4. Plant je miniplanten
    Haal je miniplanten uit hun potje en maak de wortels voorzichtig los. Geef ze elk een plekje in je minituin. Heel belangrijk: druk de aarde rondom de plant stevig aan.
  5. Geef een beetje water en geniet van jouw minituintje!
    Giet tegen de binnenkant van het glas, zodat het water niet rechtstreeks op de planten valt. Heb je een gesloten terrarium gemaakt? Wacht een paar dagen voor je het deksel erop zet. Als je nadien condens ziet, is dat een goed teken. Het systeem werkt!

In deze oude glazen koffiepotten gebruikte ik Pilea glauca, varen en Fittonia. Tussen de potgrond en de drainagelaag heb ik wat vliesdoek gelegd - zo blijft de potgrond mooi op zijn plaats maar kan het water wel door. Voor de potgrond maakte ik een luchtig mengsel van potgrond en perliet, al lukt het prima met standaard potgrond hoor.

Onderhoudstips voor je supermooie terrarium

  • Zet je plantenkasje niet in de directe zon. Anders wordt het wel heel erg warm daarbinnen.
  • Heel veel condens is een teken dat de potgrond te nat is. Zet je kasje enkele uren open om te verluchten.
  • Uitgebloeide bloemen of bruine bladeren haal je voorzichtig weg.
  • Een gesloten terrarium hoef je enkel bij heel warm weer te gieten. Bij een (half)open kasje zorg je dat de potgrond altijd lichtjes vochtig blijft.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloemen
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
tuintips
Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om te groeien en bloeien! tuincentrum Famiflora neemt je mee in de wereld van snoeien, een essentiële stap om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen.

Lees meer...
moestuin
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...