Zo hou je je kamerplant gelukkig

Zo hou je je kamerplant gelukkig

Starten met het houden van kamerplanten kan best lastig zijn.  Een beetje voorbereiding is vaak al het halve werk. Te veel water? Te kleine pot? Te weinig licht? Met dit lijstje van de meest voorkomende fouten zorg je er alvast voor dat je goed ingelicht aan je nieuwe passie begint. Aan de slag!

Te veel water geven aan je kamerplanten

Het is - helaas - de meest gemaakte fout bij planten in huis. Enthousiast loop je elke dag de planten te gieten. Tot het op een dag niet zo goed meer met ze gaat. Omdat te veel water geven vaak fataal is voor je kamerplant, giet je beter te weinig dan te veel.

Een goeie tip is om pas te gieten als de potgrond droog aanvoelt. Check dat regelmatig door je wijsvinger een tweetal centimeter in de potgrond te duwen. Voelt de grond helemaal droog aan? Check, gieten! Is de potgrond nog lichtjes vochtig? Dan controleer je over enkele dagen opnieuw. Heel wat mensen kiezen trouwens voor een vaste dag in de week om te gieten. Zo ben je zeker dat je lievelingsplanten regelmatig (maar niet te vaak) water krijgen. Heb je een keertje overgeslagen? Compenseer nooit door een extra grote hoeveelheid te gieten. De plantwortels kunnen niet plots meer water opnemen.

Weet welk soort plant je in huis hebt

Om je plant de optimale verzorging te geven, moet je weten waar hij vandaan komt. Zo creëer je de omstandigheden waarin hij het beste gedijt. Een tropische plant heeft een hekel aan directe zon, droge lucht en tocht. Je cactus of vetplant daarentegen staat best goed in de zon en kan lange periodes van droogte overleven. Zoek daarom altijd even de plantensoort op en welke verzorging daarvoor geschikt is.

Een passende pot

Net een geweldige plant in je winkelkarretje gezet? Bij het kiezen van een pot houd je best rekening met een aantal dingen.

  • Je plant gaat groeien. Koop je dus nu een pot waar je plant precies in past, dan is die wellicht over enkele weken te klein. Neem een pot die ongeveer 20 procent groter is dan de huidige.
  • Het gietwater moet op een of andere manier weg kunnen. Een pot met gaatjes onderin en een schaaltje zijn een prima oplossing. Anders zet je de plant in een plastic pot met gaatjes die je dan in z'n geheel in jouw gekozen bloempot zet.
  • Potten gaan erg lang mee, dus kies er vooral eentje die je mooi vindt.

De juiste plant voor de juiste plek

Kijk naar wat voor plant je hebt voor je 'm ergens neerzet. Tropische planten (zoals Monstera, Alocasia, Anthurium en Calathea) krijgen lelijke verbrande vlekken als ze in de felle zon staan. Kies een plek in huis waar genoeg licht komt, maar geen directe zon. Cactussen en vetplanten herken je aan hun stekels of dikke vlezige bladeren. Voor hen is het geen probleem om op een zonnige vensterbank te staan, graag zelfs!

Vermijd om je planten te dicht bij de verwarming te zetten. Hetzelfde geldt voor plaatsen waar het tocht, of waar je huisdier zich aan de blaadjes kan tegoeddoen.

Merk veranderingen in je kamerplant

Planten die zich niet goed voelen, laten dat merken. Slappe bladeren, bruine vlekken, verwelkende blaadjes... als je snel genoeg deze signalen oppikt, kan je wat er misloopt ook snel weer rechtzetten. Dit is wat je plant je vertelt:

  • Onderste blad wordt geel en valt af: te veel water. Minder de hoeveelheid water die je geeft per gietbeurt.
  • Bruine punten aan de bladeren: de lucht is te droog. Vooral tropische planten (met dun blad) houden van hoge luchtvochtigheid dus besproei je plant regelmatig met de plantenspuit.
  • Bloemen die snel verwelken: je plant krijgt te weinig water of licht. Pas de omstandigheden aan en kijk hoe je plant het nu doet.

Met deze tips gaan jij en je planten een mooie (en lange) toekomst tegemoet!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinonderhoud
Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...
bloemen
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
tuintips
Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om te groeien en bloeien! tuincentrum Famiflora neemt je mee in de wereld van snoeien, een essentiële stap om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen.

Lees meer...