Maak jouw vijver klaar voor de lente!

Maak jouw vijver klaar voor de lente!

Bij de start van het voorjaar is niet enkel ons huis aan een lenteschoonmaak toe, ook de vijver kan wel een grondig onderhoud gebruiken.  Bladafval, plantenresten en uitwerpselen van vissen kunnen de vijver sterk vervuilen. In de lente willen we natuurlijk een schone en heldere vijver met veel fauna en flora.  Wij vertellen je hoe je jouw vijver best onder handen neemt!

Een heldere vijver in 4 stappen

1. Reinig de vijverbodem

Bladafval, plantenresten en uitwerpselen van vissen kunnen de vijverbodem sterk vervuilen. Tijdens het vroege voorjaar en de herfst is het dan ook heel belangrijk om de vijver vanaf de bodem aan te pakken en te ontdoen van zijn sliblaag.

2. Algen voorkomen & bestrijden

Organisch materiaal zorgt niet enkel voor een dikke sliblaag in jouw vijver maar is ook een voedingsbron voor algenZweefalgen maken jouw vijver troebel maar verhinderen ook dat het zonlicht tot bij jouw waterplanten kan. Draadalgen kunnen dan weer jouw filter verstoppen. Wees er dus op tijd bij want eens de zon zich laat zien, wordt niet enkel jouw tuin groener maar ook jouw vijver. Een UV-C lamp in jouw filtersysteem zal zweefalgen doden. Het zijn net deze soort algen die zich zeer snel vermenigvuldigen en de flora in jouw vijver verstoren.

3. Waterhardheid op peil

Sneeuw en regen kunnen de hardheid van het vijverwater flink verlagen door een gebrek aan mineralen. Een goede waterhardheid is noodzakelijk voor een stabiele en gezonde vijver waar zuurstofplanten en micro-organismen zich goed kunnen ontwikkelen. De ideale totale hardheid bedraagt tussen 8° en 12° DH. Controleer de waterkwaliteit dus regelmatig om verzuring tegen te gaan.

4. Planten maar

Nadat je de vijver onder handen hebt genomen en de ideale omgeving hebt gecreëerd, kunnen ook de lelies en andere waterplanten de vijver in.

De Famiflora medewerkers in onze vijverafdeling helpen u graag verder.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Voorzaaien in de vensterbank

Kun je ook niet wachten tot het lente is en je weer lekker buiten in het zonnetje kunt ontspannen en tuinieren? Maar het kan altijd nog gaan vriezen, ook al lijken we voorlopig weer een zachte periode te krijgen.

Lees meer...
Fleurige februaritips voor huis en tuin

Het is elke dag gelukkig alweer wat langer licht en de frisgroene puntjes van de voorjaarsbollen steken overal steeds hoger de grond uit.

Lees meer...
Kweek jouw smaakmakers zelf!

Ajuin, sjalot en knoflook zijn echte smaakmakers in de keuken. Je kan ze ook makkelijk zelf kweken en bewaren om nadien in jouw favoriete gerechten te verwerken. Kom nu kiezen uit ons uitgebreid aanbod plantgoed.  We vertellen je graag hoe je aan de slag gaat.

...Lees meer...
Februaritopper voor binnen en buiten: primula

Primula’s of sleutelbloemen zijn vrolijke, vroege voorjaarsbloeiers voor binnen en buiten. De naam zegt het al: primula is afgeleid van het Latijnse woord ‘primus’, dat ‘eerste’ betekent.

Lees meer...