Maak jouw vijver klaar voor de lente!
Bij de start van het voorjaar is niet enkel ons huis aan een lenteschoonmaak toe, ook de vijver kan wel een grondig onderhoud gebruiken. Bladafval, plantenresten en uitwerpselen van vissen kunnen de vijver sterk vervuilen. In de lente willen we natuurlijk een schone en heldere vijver met veel fauna en flora. Wij vertellen je hoe je jouw vijver best onder handen neemt!
Een heldere vijver in 4 stappen
1. Reinig de vijverbodem
Bladafval, plantenresten en uitwerpselen van vissen kunnen de vijverbodem sterk vervuilen. Tijdens het vroege voorjaar en de herfst is het dan ook heel belangrijk om de vijver vanaf de bodem aan te pakken en te ontdoen van zijn sliblaag.
2. Algen voorkomen & bestrijden
Organisch materiaal zorgt niet enkel voor een dikke sliblaag in jouw vijver maar is ook een voedingsbron voor algen. Zweefalgen maken jouw vijver troebel maar verhinderen ook dat het zonlicht tot bij jouw waterplanten kan. Draadalgen kunnen dan weer jouw filter verstoppen. Wees er dus op tijd bij want eens de zon zich laat zien, wordt niet enkel jouw tuin groener maar ook jouw vijver. Een UV-C lamp in jouw filtersysteem zal zweefalgen doden. Het zijn net deze soort algen die zich zeer snel vermenigvuldigen en de flora in jouw vijver verstoren.
3. Waterhardheid op peil
Sneeuw en regen kunnen de hardheid van het vijverwater flink verlagen door een gebrek aan mineralen. Een goede waterhardheid is noodzakelijk voor een stabiele en gezonde vijver waar zuurstofplanten en micro-organismen zich goed kunnen ontwikkelen. De ideale totale hardheid bedraagt tussen 8° en 12° DH. Controleer de waterkwaliteit dus regelmatig om verzuring tegen te gaan.
4. Planten maar
Nadat je de vijver onder handen hebt genomen en de ideale omgeving hebt gecreëerd, kunnen ook de lelies en andere waterplanten de vijver in.
De Famiflora medewerkers in onze vijverafdeling helpen u graag verder.