Tags:

Zo kies je de juiste pot voor jouw kamerplant

Je hebt net een prachtige kamerplant op de kop getikt, maar nu nog de juiste pot kiezen. En daar sta je dan... met keuze uit al die verschillende soorten, groottes en materialen. Om dan thuis te komen met een pot die eigenlijk al te klein is... Met deze tips kies je de juiste pot waar jouw kamerplant het best in zal groeien.

In sierpotten kan de keuze soms overdonderend groot zijn. Je kan kiezen uit plastic, aardewerk, terracotta, keramiek…maar ook rieten manden, houten potten of hangmandjes. Plastic heeft als voordeel dat het erg licht is en makkelijk te verplaatsen, maar is minder goed voor het milieu. Wil je toch een lichte pot, kies dan voor een pot uit 100% gerecycleerd plastic. De aardewerken of terracotta potten kenmerken zich door hun typische terracotta kleur en hebben een heel rustieke look. De grootste keuze is er in keramieken potten, die je kan vinden in allerlei kleuren en designs. Ze zijn iets zwaarder dan plastic maar gaan doorgaans ook langer mee.

Dubbelpotten

Om je kamerplant een goeie thuis te geven, zorg je dus voor de juiste pot voor je plant. Het belangrijkst? Drainage en grootte. Laat ons eerst de drainage bekijken, of hoe het water uit de pot kan lopen. Je kiest best voor een plastic (binnen)pot met gaatjes onderin in combinatie met een mooie sierpot. Dat ‘dubbelpotten’ heeft heel wat voordelen. Dankzij de gaatjes kan water makkelijk uit de plastic binnenpot lopen, zo krijgt je plant geen natte voeten. Je kunt de binnenste pot eruit halen en hem naar een gootsteen verplaatsen om water te geven, of hem laten staan en het overtollige water later uit de sierpot gieten. Het is bovendien erg handig bij het verpotten, want je hoeft geen zware pot te tillen.

Kies de juiste grootte

Size matters, zeker bij plantenpotten. Neem je een te kleine pot, dan heeft je plant geen ruimte om te groeien. Neem je een te grote pot, dan blijft je potgrond veel te lang nat. Een te grote plant in een te kleine pot oogt bovendien niet erg mooi, en een te kleine plant in een oversized pot lijkt er nog kleiner door.

Een handige vuistregel is dat je bij het verpotten telkens één potmaat groter kiest. Als je jouw kamerplant koopt in een kleine pot, dan verpot je ‘m de volgende keer naar een maatje groter. Koop je een plant in een potje van 9 centimeter diameter, dan verpot je die naar een pot van ongeveer 11 centimeter. Zo schrikt jouw plant niet plots van al die extra ruimte.

Zorgen voor je potten

Verpotten is een belangrijk deel van kamerplanten houden. Zodra je plant toe is aan een grotere pot, sta jij klaar om ‘m een nieuwe thuis te geven. Meestal is dat in de lente of het voorjaar, wanneer het groeiseizoen start. Door je plant te verpotten krijgt hij verse potgrond en dus nieuwe voedingsstoffen. Je geeft ‘m ook echt meer groeiruimte.

Als je wat langer met planten bezig bent, verzamel je heel wat potten. Berg degene die je niet gebruikt netjes op. Als je van plant bent om ze weer te gebruiken, maak de pot dan heel goed schoon, zowel aan de binnen- als de buitenzijde, zodat er geen aarde of vuil meer aan hangt. Je pot is nu helemaal klaar om z’n nieuwe plant te verwelkomen.

Maak achtergrond grijs

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...
kamerplanten
Maak kennis met de junglecactus, recht uit het regenwoud

Benieuwd naar een cactus zonder stekels? Maak kennis met de junglecactus, een unieke plant uit het tropisch regenwoud. Lees hier alles over soorten en verzorgingstips!

Lees meer...
kamerplanten
Haal meer groen in huis

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...