Tags:

Pilea: zo veel meer dan de Pannenkoekenplant

De meer dan 700 Pileasoorten hebben één ding gemeen: hun bladeren zijn allemaal uniek. Van de ronde Pannenkoekenplant tot de diep gekartelde ‘Moon Valley’, je kan de Pilea makkelijk onderscheiden van andere plantensoorten. Of je nu houdt van metaalachtige glans op je plant, of de paarsbruine tint op z’n bladeren, we zijn ervan overtuigd dat er een Pilea is voor iedereen.

Verzorging van je Pilea

Je hoeft geen kopzorgen te hebben over de verzorging van deze plant: de Pilea is een ideale beginnersplant.

  • Je plant doet het op de meeste plaatsen goed waar voldoende indirect licht valt. Een raam op het oosten of westen is prima, maar ook op een wat lichtrijkere of lichtarmere plek kan je Pilea het echt naar z’n zin hebben.

Je verwacht het misschien niet, maar omdat Pilea doorgaans erg traag groeit, is het een ideale soort om in een terrarium te gebruiken.

  • Je plant kan wel temperatuurgevoelig zijn. Ideaal is tussen de 15 en 25 graden. Hou je plantje dus weg van koude tocht en te veel warmte.
  • Geef je plant met regelmaat water: druk je vinger een centimeter in de aarde rondom je plant. Is die droog, dan weet je dat het weer tijd is om weer water te geven.

Pileasoorten waar wij van houden

1. Pilea Peperomioides of Pannenkoekenplant

Zeg je Pilea, dan denk je wellicht al aan de superpopulaire Pannenkoekenplant. Met z’n felgroene ronde blaadjes doet hij zijn naam alle eer aan. Deze Pilea komt oorspronkelijk uit Zuid-China, maar vond door stekjes z’n weg naar zowat alle werelddelen. In veel landen is hij trouwens bekend onder de naam Chinese Geldplant of UFO-plant. Volgens sommige culturen zou hij zelfs geluk brengen

2. Pilea Cadierei of Aluminiumplant

Z’n zilvergrijze glans geeft deze plant de welverdiende bijnaam Aluminiumplant. Meer dan andere variëteiten durft deze metaalkleurige soort best hoog opschieten en wat slungelig uitgroeien. Meestal is dat het gevolg van het feit dat de plant naar het licht probeert te groeien. Groeit je Pilea te hoog uit? Je kan ‘m makkelijk snoeien in het voorjaar of de zomer. Zo blijft hij z’n mooie vorm houden.

3. Pilea Involucrata ‘Moon Valley’

Heel anders dan de vorige Pileasoorten heeft deze plant textuurrijke bladeren met een donkerrode boven-en onderzijde. Je kan ze herkennen aan de felgroen gekartelde rand van het blad. Heb je geluk om hem te zien bloeien in het voorjaar, dan maakt je plant kleine trosjes roze bloemen aan. Mooi om zien!

4. Pilea Spruceana

Bij ons nog weinig bekende Pileasoort met paarsbruine bladeren. Sommige variëteiten zijn egaal en donker gekleurd, andere hebben een metaalkleurig streepje in het midden van het blad. Geef de plant in de winter wat minder water. In de lente en de zomer zal hij volop groeien, om daarna weer in rust te gaan.

5. Pilea Depressa

Deze diepgroene Pileasoort doet het goed in een vochtige omgeving, zoals je badkamer. Het is ook de ideale plant voor een tropisch terrarium, of als groene beschutting in je insecten- of reptielenverblijf. De kleine, dikke hangende blaadjes zien er altijd elegant uit.

 

Wil je jouw Pilea combineren met andere planten? Denk dan aan Calathea, die graag op dezelfde plek staat met veel indirect licht. Zoek je net zo’n makkelijk plant als de Pilea, ga dan voor de Graslelie, die net zo makkelijk te verzorgen is.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...
kamerplanten
Maak kennis met de junglecactus, recht uit het regenwoud

Benieuwd naar een cactus zonder stekels? Maak kennis met de junglecactus, een unieke plant uit het tropisch regenwoud. Lees hier alles over soorten en verzorgingstips!

Lees meer...
kamerplanten
Haal meer groen in huis

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...