Tags:

Ontdek de rijke variëteit van tomaten bij Famiflora

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Cocktailtomaten: kleine smaakbommetjes

Klein, maar oh zo smaakvol. Ze zijn perfect als snack, in salades of als kleurrijke toevoeging aan allerlei gerechten. Cocktailtomaten zijn kleiner dan gewone tomaten en hebben een zoete, geconcentreerde smaak. Ze zijn stevig van structuur en barsten van de sappen.  Gebruik ze voor een frisse twist in je pasta, of rooster ze voor een diepere smaaksensatie.

Gele tomaten: een zonnige aanwinst voor elke salade

Deze vrolijk gekleurde tomaten brengen niet alleen kleur, maar zitten ook boordevol antioxidanten en vitamine C. Ze zijn iets zoeter en minder zuur dan de rode, perfect voor een zachte touch in je gerechten.

Montfavet: de Franse keuze voor fijnproevers

Montfavet is een tomaat die geliefd is bij chefs voor zijn rijke smaak en stevige vlees.  Deze tomaat is ideaal voor het maken van sauzen of als smaakmaker in stoofpotjes.  Probeer ze in een Franse ratatouille of als basis voor je zelfgemaakte pasta saus.

Coeur de Boeuf : een hart voor smaak

Coeur de boeuf-tomaten zijn herkenbaar aan hun hartvormige, geribbelde uiterlijk en hebben een heerlijk aromatische smaak.  Ze zijn sappig en bevatten weinig zaden. Perfect in salades, op brood of gewoon uit het vuistje met een beetje zeezout en olijfolie.

St-Pierre tomaten: de klassieke smaakmaker

St-Pierre is een variëteit die bekend staat om zijn betrouwbare smaak en veelzijdigheid.  Ze zijn rond, rood en hebben een volle smaak die goed tot zijn recht komt in zowel koude als warme gerechten. Denk aan een klassieke tomatensoep of een traditionele tomatensaus.

Roma tomaten: veelzijdig en vol smaak

Roma tomaten, vaak gebruikt in Italiaanse keukens, zijn vlezig en bevatten weinig vocht, waardoor ze uitstekend zijn om te verwerken in sauzen.  Deze peervormige tomaten hebben een rijke smaak en een stevige structuur. Maak er een authentieke marinara saus mee of droog ze voor in een heerlijke antipasti.

Pyros: de stevige keuze voor soepen en saus

Pyros is een hybride tomaat die bekend staat om zijn consistentie en langere houdbaarheid.  Dankzij hun stevigheid zijn ze ideaal om te koken en behouden ze hun vorm goed.  Snijd ze in blokjes voor een stevige chili of verwerk ze in een rijke tomatensoep.

Gele aperitief tomaten: voor een fris begin

Licht en verfrissend, deze kleine tomaatjes zijn perfect om je gasten mee te verrassen.  Serveer ze met een dip of vul ze voor een smakelijk en gezond hapje.  Ze gaan geweldig samen met zachte kaassoorten en verse kruiden.

Rode aperitief tomaten: een explosie van smaak

Een intense tomaat die barst van de smaak bij elke beet.  Ideaal als een snelle snack of in een levendige salsa.  Combineer ze met basilicum en mozzarella voor een snelle caprese.

Moneymaker: de betrouwbare oogst

Moneymaker is een klassieker die bekend staat om zijn betrouwbare productie en traditionele tomatensmaak.  Stevig en veelzijdig, ze groeien goed in zowel de serre  als in de volle grond.

Marmande: de vlezigste van allemaal

Marmande tomaten zijn groot en ribbelig, met een diep rode kleur en een heerlijk volle smaak.  Deze vlezige tomaten zijn ideaal voor een stevige tomatensalade of als burger topping.  Gebruik ze gegrild in een sandwich of vers in een mediterrane salade.

10 tips voor het succesvol kweken van tomaten

  1. Tomaten hebben veel zonlicht nodig, minimaal 6 tot 8 uur per dag. Zorg ervoor dat je ze plant op een plek waar ze voldoende licht krijgen.
  2. Een rijke, goed doorlatende grond is essentieel. Overweeg om compost of organische meststoffen toe te voegen om de voedingswaarde te verhogen.
  3. Plant tomatenzaailingen dieper dan ze in de pot groeiden; dit bevordert een sterker wortelstelsel.
  4. Tomaten hebben regelmatig water nodig. Het is het beste om 's ochtends water te geven en de bladeren droog te houden om ziekten te voorkomen.
  5. Ondersteun de planten: Gebruik stokken of trellissen om je tomatenplanten te ondersteunen. Dit helpt bij het dragen van het gewicht van de vruchten en bevordert de luchtcirculatie.
  6. Mulch helpt bij het behouden van vocht, houdt onkruid op afstand en beschermt de grond tegen direct zonlicht.
  7. Controleer je planten regelmatig op tekenen van insecten of ziekten en neem onmiddellijk actie als je iets opmerkt.
  8. Voed tomatenplanten met Famiflora vloeibare meststof voor tomaten, vooral wanneer de vruchten beginnen te vormen.
  9. Als je planten te dicht op elkaar staan, dun ze dan uit. Dit vermindert concurrentie voor voedingsstoffen en licht, en helpt bij de preventie van ziektes.
  10. Geef je tomatenplanten de tijd om te groeien en rijp te worden. Het oogsten van tomaten als ze volledig rijp zijn, zorgt voor de beste smaak.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...