Planten verzorgen op vakantie: zo doe je dat!

De zomer is een tijd van ontspanning, avontuur en welverdiende vakantie. Maar terwijl je van je vrije tijd geniet, moeten je planten thuis nog steeds verzorgd worden. We hebben een aantal toptips samengesteld om je tuin en kamerplanten groen, gezond en gelukkig te houden terwijl je weg bent. Lees verder en ontdek hoe je je groene vrienden deze zomer in topvorm houdt!

1. Geef je planten goed water

Voordat je op vakantie gaat, is het belangrijk om je planten goed water te geven. Zorg ervoor dat de grond goed verzadigd is, zodat je planten genoeg vocht hebben om een tijdje zonder water te kunnen. Voor buitenplanten is het een goed idee om 's ochtends vroeg of 's avonds laat water te geven, zodat het water niet te snel verdampt. Hetzelfde geldt voor kamerplanten: geef ze een ruime hoeveelheid water en zorg ervoor dat overtollig water gemakkelijk wegloopt.

Tuinplanten

2. Slimme bewateringsoplossingen

Er zijn verschillende slimme oplossingen om je planten water te geven terwijl je weg bent. Bij Famiflora hebben we een breed assortiment praktische bewateringssystemen. Druppelirrigatiesystemen bijvoorbeeld verspreiden het water langzaam en continu, rechtstreeks naar de wortels van je planten. Ze zijn ideaal voor tuin- en kamerplanten. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Micro Drip systeem van Gardena. In onze winkels vind je ook tuinsproeiers van hoge kwaliteit. Ze evolueren met de tijd en kunnen in veel gevallen op afstand bediend worden.

Doe-het-zelf tip! Vul een plastic fles met water, maak kleine gaatjes in de dop en plaats de fles ondersteboven in de grond van je kamerplant. Het water zal langzaam in de grond sijpelen.

3. Verplaats je planten

Voor kamerplanten kan het handig zijn om ze tijdens de vakantie op een iets donkerdere plek te zetten. Zo verdampt er minder water. Zet ze bijvoorbeeld in een koele kamer of in de schaduw. Voor tuinplanten kun je overwegen om ze op een beschutte plek te zetten, weg van direct zonlicht. Zo hebben ze minder water nodig en blijven ze langer goed.

Kamerplanten

 

Achtergrond

4. Planten groeperen

Door planten bij elkaar te zetten, creëer je een microklimaat waar de luchtvochtigheid hoger blijft. Dit is vooral handig voor kamerplanten. Zet de potten naast elkaar, bij voorkeur in een schotel of bak met een laagje water en kiezels. De verdamping van het water verhoogt de luchtvochtigheid rond de planten, waardoor ze langer kunnen overleven zonder extra water.

5. Mulchen van je tuin

Het aanbrengen van een laag mulch rond de planten in je tuin kan helpen om de bodem vochtig te houden. Mulch, zoals houtkrullen, cacaodoppen of boomschors, vermindert de verdamping en zorgt ervoor dat je planten langer water krijgen.

6. Zorg voor goede drainage

Voordat je vertrekt, is het belangrijk om te controleren of je planten goed gedraineerd zijn. Overtollig water moet gemakkelijk weglopen om wortelrot te voorkomen. Zorg ervoor dat de drainagegaten in de potten niet verstopt zijn en voeg indien nodig kiezels of perliet toe aan de bodem van de potten om de drainage te verbeteren.

7. Xeriscaping is de toekomst

Xeriscaping is een tuinontwerptechniek die ontworpen is om het waterverbruik te minimaliseren. Dit wordt bereikt door droogtetolerante planten te kiezen, bodembedekkers te gebruiken om vocht vast te houden en een landschap te creëren dat geschikt is voor het natuurlijke klimaat van uw regio. Xeriscaping gaat over het verstandig kiezen van planten en het ontwerpen van de tuin om een mooie, onderhoudsarme tuin met weinig water te creëren. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het bespaart je ook water en betekent dat je minder tijd kwijt bent aan het onderhouden van je tuin. Op weg naar een duurzame toekomst!

8. Om hulp vragen

Heb je groene vrienden of behulpzame buren? Vraag hen om voor je planten te zorgen terwijl je weg bent. Laat duidelijke instructies achter over hoeveel en hoe vaak je je planten water moet geven. Als je veel planten hebt, kan het handig zijn om een schema op te stellen. Een kleine beloning voor hun hulp, zoals een plant of een cadeaubon van Famiflora, zal zeker gewaardeerd worden!

Alles wat je nodig hebt voor een zomerbestendige tuin bij tuincentrum Famiflora

Bij Famiflora beantwoorden we graag al je tuinvragen. Of je nu op zoek bent naar het beste bewateringssysteem, plantenadvies of ander tuingereedschap, onze experts helpen je graag. Bezoek onze winkels in Moeskroen en De Panne en ontdek ons ruime assortiment. Deze praktische tips zullen je helpen om goed voor je tuin en kamerplanten te zorgen terwijl je geniet van een welverdiende vakantie. We hopen je snel te zien bij Famiflora en wensen je een heerlijke, zorgeloze vakantie!

Word fan!

Achtergrond

Openingsuren de Panne

  • Maandag
    09:00 - 18:30
  • Dinsdag
    09:00 - 18:30
  • Woensdag
    09:00 - 18:30
  • Donderdag
    09:00 - 18:30
  • Vrijdag
    09:00 - 18:30
  • Zaterdag
    09:00 - 18:30
  • Zondag
    09:00 - 18:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

  • Open op Allerheiligen
    1 november
    09:00 - 18:30
  • Open op Wapenstilstand
    11 november
    09:00 - 18:30
Toon alle openingstijden

Openingsuren Moeskroen

  • Maandag
    09:00 - 19:00
  • Dinsdag
    09:00 - 19:00
  • Woensdag
    09:00 - 19:00
  • Donderdag
    09:00 - 19:00
  • Vrijdag
    09:00 - 19:30
  • Zaterdag
    09:00 - 19:30
  • Zondag
    09:00 - 19:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

  • Open op Allerheiligen
    1 november
    09:00 - 19:30
  • Open op Wapenstilstand
    11 november
    09:00 - 19:30
Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Plant een (kleine) boom

Lees hier waarom je een (kleine) boom in de tuin moet planten.

Lees meer...
kamerplanten
Kamerplanten voor echte beginners: zo krijg jij ook groene vingers

Wil je beginnen met kamerplanten houden, maar weet je niet waar te starten? Sommige planten kunnen al beter tegen een stootje dan andere. Groen leven in huis voor beginners!

Lees meer...
tuintips
Groenbemesters

Leer alles over groenbemesters: onmisbare hulpjes in de moestuin!

Lees meer...
tuintips
15 tuin- en balkontips voor september

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...