Palmen zijn erg geliefd, niet toevallig omdat ze het op veel plekjes in huis goed doen. Doorgaans houden deze fijnbladige planten van een lichte plek, maar ook bij minder licht zal je palm stevig kunnen groeien. Check altijd het plantenlabel van jouw plant, zo weet je welke omstandigheden het best zijn voor jouw groene exemplaar.
Onze favoriete soorten palmen
Een palm gevonden waar je absoluut gek op bent? Wij ook! We zetten onze favoriete palmen voor je op een rij:
Kentiapalm (Howea Forsteriana)
Een van de makkelijkste en meest gewilde palmsoorten die het prima doet op een licht schaduwrijke plek. Hij groeit best langzaam en compact, je hoeft je dus geen zorgen te maken dat hij al te snel uit zijn pot groeit. De Kentiapalm geeft een instant groene vibe aan je kamerplantenverzameling
Mexicaanse Dwergpalm (Chamaedorea)
Altijd frisgroene kamerplant met een immer elegant silhouet. Heb je een grote ruimte, dan maak je met deze palm echt een statement. Hij kan wel tegen een streepje zon, maar is niet tuk op tocht. In de winter staat deze plant graag warm (boven de 16 graden).
Goudpalm (Chrysalidocarpus Lutescens)
De Goudpalm, ook wel Arecapalm genoemd, groeit in huis tot net boven een meter groot. Veerachtige bladeren springen alle kanten uit. Je plant houdt van een iets lichtere standplaats, bijvoorbeeld wat dichter bij het raam. Worden de onderste bladeren bruin, dan kan je ze makkelijk weghalen om je plant mooi groen te houden.
Dwergdadelpalm (Phoenix Roebelenii)
Anders dan veel van zijn soortgenoten verlangt deze palm naar serieus wat licht, hij doet het ook prima op een zonnige plek in huis. Geef hem voldoende water om in de zon goed te blijven groeien. Een stoere plant, maar let op z’n stekels!
Vredespalm (Cycas revoluta)
Deze robuuste plant behoort tot de palmvarens en ziet er dus niet toevallig uit als een kruising tussen palm en varen. De Vredespalm vraagt weinig verzorging: laat de grond tussen gietbeurten goed uitdrogen en geef hem liever water in beetjes dan alles in één keer.
grijs
Je palm tiptop houden
De juiste standplaats gevonden? Weet dat de meeste palmen weinig onderhoud vragen. Wil je dat jouw plant het goed doet? Hou de aarde rondom de wortels van je plant dan lichtjes vochtig. Steek je vinger in de aarde: de bovenste centimeters mogen droog aanvoelen, als de aarde dieper nog vochtig aanvoelt. Laat je plant nooit in te natte aarde staan, daar houdt je palm niet van.
Barst je palm uit zijn voegen? Palmen houden niet zo erg van verpotten, dus laat hem staan in z’n vertrouwde pot zolang het kan. Meestal kan hij twee tot drie jaar in dezelfde pot blijven. Is het toch nodig om je palm naar een grotere pot te verhuizen? Verpot je plant bij de start van zijn groeiperiode, aan het begin van de lente. Geef tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) elke twee weken wat vloeibare kamerplantenvoeding. Zo hou jij je palm in de beste vorm!