Tags:

Kamerplanten voor beginners zijn makkelijke groene vrienden die tegen een onregelmatig leven kunnen. Ze doen het goed in je studentenkamer, donkere badkamer, midden in een verbouwing of wanneer je vaak van huis bent. Groen leven in huis voor beginners!

Een kamerplant in leven houden is niet zo moeilijk als het lijkt. Met de juiste dosis water (weinig – matig – veel) en een goeie hoeveelheid licht (indirect of direct) geef je jouw nieuwe huisgenoot een succesvolle start.
Deze 5 kamerplanten zijn de ideale bondgenoten als je wil samenleven met planten in huis:

Sedum morganianum

Leuke donkergroene Sedumsoort die lekker gaat hangen als je hem de ruimte geeft. Zet hem ergens op een kast of in een hangpot, zodat je hem vanop hoogte kan bewonderen. Net zoals alle vetplanten hoef je deze plant niet veel water te geven. Omdat hij vocht in zijn dikke bladeren opslaat, vergeeft hij je makkelijk een vergeten gietbeurt. Geef deze no nonsense-plant wel een plek met veel licht in huis.

- Naam: Sedum morganianum of Sedum burrito

- Beste standplaats: lichte plek met veel direct licht

- Water: weinig, 1 keer per week

Drakenklimop (Epripremnum)

Een supermakkelijke plant die maar blijft groeien? Drakenklimop doet het zowat overal goed, al is hij wel een dorstig type. Geef hem wekelijks genoeg water, dan zal hij tijdens de lente en zomer stevig gaan groeien. Wordt hij te groot? Knip de uiteinden van de stengels af en zet ze in water, zo heb je meteen leuke stekken om te verspreiden door je huis!

- Naam: Epipremnum aureum, soms ook onder naam Golden Pothos

- Beste standplaats: overal, behalve in direct zonlicht. Staat je plant nogal donker, dan zullen de blaadjes donkergroen kleuren.

- Water: 1 à 2 keer per week. Geef water zodra aarde opdroogt.

Cactus

Een groene kamergenoot waar je helemaal niet naar hoeft om te zien? Ga dan voor een cactus, een plant voor wie vaak vergeet water te geven of vaak langere periodes van huis is. Om een leuk effect te creëren, zet je verschillende soorten bij elkaar. Zo krijg je een stekelige mix van verschillende vormen en formaten, de ideale beginnerscombinatie!

- Naam: alle soorten cactus

- Beste standplaats: zonnige plek met veel direct licht

- Water: weinig, 2 keer per maand. In de winter is 1 keer per maand voldoende.

Gatenplant (Monstera deliciosa)

Met z’n hartvormige en diep ingesneden bladeren is dit al jaren de kanjer onder de kamerplanten. Ben je op zoek naar een echte beginnersplant? Ga dan voor de Monstera deliciosa, de gewone gatenplant. Eens je goed op weg bent met je groene vingers, haal je een bijzondere soort in huis, zoals de bonte gatenplant (Monstera deliciosa variegata) of kleinere Monstera adansonii.

- Naam: Monstera deliciosa of Gatenplant

- Beste standplaats: lichte plek, zonder direct zonlicht

- Water: 1 keer per week, veel. Zorg ervoor dat overtollig water onderaan de pot kan weglopen.

Vioolbladplant (Ficus lyrata)

Zin in een uitdaging met je kersverse groene vingers? De Vioolbladplant heeft de naam van een moeilijke kamerplant te zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Deze ficussoort houdt van één ding: regelmaat. Laat hem altijd op dezelfde plek staan en geef de plant altijd op dezelfde dag water. Als hij houdt van jouw ritme, dan kan hij uitgroeien tot een plant van wel 2 meter!

- Naam: Ficus lyrata of Vioolbladplant

- Beste standplaats: lichte plaats met indirect zonlicht

- Water: 1 keer per week, hou de grond altijd lichtjes vochtig

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Tips voor de nazomermoestuin

Hoewel de zomervakantie voorbij is, betekent dat niet dat je moestuin zijn beste tijd heeft gehad. Integendeel, de nazomer en vroege herfst zijn geweldige periodes om nog volop te genieten van je moestuin én van een rijke oogst.

Lees meer...
tuinplanten
Top 5 siergrassen die je nu kunt planten

Sla nu je slag in ons tuincentrum voor de mooiste siergrassen. Wij lichten onze 5 favoriete siergrassen van het moment voor je uit.

Lees meer...
tuinplanten
Siergrassen die de herfst sieren

In ons tuincentrum vind je siergrassen voor elke soort tuin, inclusief soorten die je ook in een pot op je balkon of (dak)terras plaatst.

Lees meer...
tuinplanten
Plant een (kleine) boom

Lees hier waarom je een (kleine) boom in de tuin moet planten.

Lees meer...