Tips voor de nazomermoestuin

Hoewel de zomervakantie voorbij is en de dagen steeds korter worden, betekent dat niet dat je moestuin zijn beste tijd heeft gehad. Integendeel, de nazomer en vroege herfst zijn geweldige periodes om nog volop te genieten van je moestuin én om te zorgen voor een rijke oogst. Of je nu een doorgewinterde moestuinder bent of net pas gaat beginnen aan je groene avontuur, met de juiste tips en tools kun je nog volop genieten van je nazomermoestuin. Bij Famiflora helpen we je graag op weg!

1. De nazomeroogst: wat kan je nu nog planten?

Je zou misschien denken dat het plantseizoen voorbij is, maar niets is minder waar! De nazomer biedt nog volop mogelijkheden om nieuwe gewassen te planten die je voor de eerste nachtvorst kunt oogsten, of die in de lente al klaar zijn voor een vroege oogst. Denk bijvoorbeeld aan radijsjes, rucola en spinazie. Deze snelgroeiende groenten kunnen binnen enkele weken worden geoogst. Ze zijn ideaal om de lege plekken in je moestuin op te vullen en nog wat extra oogst binnen te halen. Wil je alvast een voorsprong nemen op de winter? Plant dan winterharde groenten, zoals:

  • boerenkool
  • spruitjes
  • veldsla

Deze gewassen kunnen prima tegen de kou en zullen je in de winter voorzien van verse, gezonde groenten.

Tip! Ook kruiden zoals peterselie, bieslook en rozemarijn doen het uitstekend in de nazomermoestuin. Deze kruiden blijven lang doorproduceren en geven je gerechten een verse, aromatische touch.

Tuinplanten

2. Nazorg voor je oogst: opslaan en bewaren

Je hebt keihard gewerkt om een mooie oogst binnen te halen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je oogst goed bewaard blijft.  Oogst je groenten in de vroege ochtend wanneer ze het meest knapperig en vers zijn. Dit zorgt ervoor dat ze langer houdbaar blijven. Een aantal bewaarmethoden voor je op een rijtje:

  • Inmaken en fermenteren: Deze methoden zijn ideaal voor het bewaren van groenten zoals komkommers, tomaten en wortels. Inmaken of fermenteren verlengt niet alleen de houdbaarheid, maar voegt ook extra smaak toe.
  • Vriezen: Veel groenten, zoals boontjes en spinazie, kunnen prima worden ingevroren. Blancheer ze eerst kort om hun kleur en voedingsstoffen te behouden.
  • Droog bewaren: Uien, knoflook en pompoenen kunnen in een koele, droge ruimte worden bewaard en blijven zo maanden goed.

Kruiden zoals rozemarijn, tijm en salie kunnen eenvoudig gedroogd worden door ze op te hangen in een goed geventileerde ruimte. Je kunt ook kruiden invriezen in ijsblokjes met olijfolie of water, zodat je ze altijd vers kunt gebruiken in je gerechten.

Eigen kweek

Achtergrond

3. Bodemverzorging: de basis van jouw moestuin

De herfst is het perfecte moment om extra aandacht te besteden aan de bodem van je moestuin. Een gezonde bodem is essentieel voor een goede oogst, zowel nu als in het volgende seizoen. Nu je de laatste gewassen hebt geoogst, is het tijd om je moestuinbedden te verrijken met compost. Compost zorgt ervoor dat de bodem zijn voedingsstoffen aanvult en verbetert de structuur van de grond. Dit zorgt ervoor dat je planten beter kunnen wortelen en voedingsstoffen opnemen. Het toevoegen van een laag mulch (bijvoorbeeld bodembedekkers als houtsnippers of boomschors) aan je moestuin helpt om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur stabiel te houden. Mulchen beschermt je bodem ook tegen de barre weersomstandigheden in de winter.

Tuingereedschap

4. Bescherm je moestuin tegen kou

Hoewel de temperaturen overdag nog aangenaam kunnen zijn, kunnen de nachten al flink afkoelen. Het is belangrijk om je moestuin voor te bereiden op de kou. Een eenvoudige manier om je planten te beschermen is door gebruik te maken van vliesdoeken of tunnels. Deze bieden extra bescherming tegen vorst en kunnen de groei van je planten verlengen. Met een koude kas kan je je planten beschermen tegen vroege vorst. Zo'n kas houdt de temperatuur stabiel en beschermt je planten tegen extreme weersomstandigheden.

Tip! Ook al regent het vaker in de herfst, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je planten voldoende water krijgen, vooral wanneer ze nog actief groeien. Let echter op dat je niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot.

5. Voorbereiden op het volgende seizoen

Terwijl je geniet van de laatste oogst van dit jaar, is het nooit te vroeg om na te denken over het volgende seizoen. Door nu wat voorbereidingen te treffen, zorg je ervoor dat je volgend jaar een vliegende start kunt maken. Er zijn verschillende gewassen die je nu kunt zaaien voor een vroege oogst in het voorjaar, zoals tuinbonen, knoflook en uien. Gebruik de rustige momenten om na te denken over wat je volgend jaar anders wilt doen in je moestuin. Maak aantekeningen over wat goed ging en wat je anders zou willen aanpakken. Misschien wil je volgend jaar een nieuw gewas proberen of een ander deel van je tuin benutten?

Serres in de webshop

 

Alles voor de moestuin vind je bij tuincentrum Famiflora - ook in het najaar!

De nazomer is een periode van overvloed en voorbereiding. Door slim te planten, je bodem goed te verzorgen en je oogst op de juiste manier te bewaren, kun je het meeste uit deze tijd van het jaar halen. Bij Famiflora in de Panne en Moeskroen hebben we alles wat je nodig hebt om je moestuin klaar te maken voor de herfst en winter. Dus kom langs en laat je inspireren voor een succesvolle nazomermoestuin!

Word fan!

Achtergrond

Openingsuren de Panne

  • Maandag
    09:00 - 18:30
  • Dinsdag
    09:00 - 18:30
  • Woensdag
    09:00 - 18:30
  • Donderdag
    09:00 - 18:30
  • Vrijdag
    09:00 - 18:30
  • Zaterdag
    09:00 - 18:30
  • Zondag
    09:00 - 18:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

  • Open op Allerheiligen
    1 november
    09:00 - 18:30
  • Open op Wapenstilstand
    11 november
    09:00 - 18:30
Toon alle openingstijden

Openingsuren Moeskroen

  • Maandag
    09:00 - 19:00
  • Dinsdag
    09:00 - 19:00
  • Woensdag
    09:00 - 19:00
  • Donderdag
    09:00 - 19:00
  • Vrijdag
    09:00 - 19:30
  • Zaterdag
    09:00 - 19:30
  • Zondag
    09:00 - 19:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

  • Open op Allerheiligen
    1 november
    09:00 - 19:30
  • Open op Wapenstilstand
    11 november
    09:00 - 19:30
Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Top 5 siergrassen die je nu kunt planten

Sla nu je slag in ons tuincentrum voor de mooiste siergrassen. Wij lichten onze 5 favoriete siergrassen van het moment voor je uit.

Lees meer...
tuinplanten
Siergrassen die de herfst sieren

In ons tuincentrum vind je siergrassen voor elke soort tuin, inclusief soorten die je ook in een pot op je balkon of (dak)terras plaatst.

Lees meer...
tuinplanten
Plant een (kleine) boom

Lees hier waarom je een (kleine) boom in de tuin moet planten.

Lees meer...
kamerplanten
Kamerplanten voor echte beginners: zo krijg jij ook groene vingers

Wil je beginnen met kamerplanten houden, maar weet je niet waar te starten? Sommige planten kunnen al beter tegen een stootje dan andere. Groen leven in huis voor beginners!

Lees meer...