Tags:

Maak kennis met de junglecactus, recht uit het regenwoud

De woestijncactus kende je wellicht al, hoog tijd dus om ook de junglecactus te ontdekken. Deze groep van cactussen groeit in het tropisch regenwoud en heeft zich aangepast aan de leefomstandigheden daar. Een cactus zoals Rhipsalis heeft daarom geen stekels, wel hangende stengels om voedingsstoffen op te nemen. Maak kennis met de junglecactus, je nieuwe groene vriend uit het tropisch regenwoud. 

Bij een cactus denk je wellicht aan een stekelig exemplaar dat weken (misschien zelfs maanden) zonder een druppel water kan. De typische cactus die we kennen heeft zijn roots in de woestijn. Daardoor kan hij tegen extreme omstandigheden: van wekenlange droogte tot brandende zon. Maar er is nog een hele groep in de cactusfamilie die uit een hele andere omgeving komt: de tropische regenwouden. Doorgaans hebben ze geen bladeren, maar bestaan ze vooral uit stengels die als een waterval naar beneden vallen.

Soorten junglecactus

  • Een van de bekendste tropische cactussoorten is de Schlumbergera, beter bekend als de ‘Kerstcactus’. Die naam krijg hij omwille van de periode waarin hij bloeit, doorgaans rond de feestdagen. Rond deze tijd is hij een fantastische kamerplant om in huis te halen. Met z’n felrode of donkerroze bloemen schittert hij minstens even hard als je winterse kerstboom.
  • Ook Rhipsalis is een populaire cactus uit deze familie. Z’n hangende stengels passen helemaal bij zijn bijnaam, de ‘Koraalcactus’. Deze makkelijke plant doet het goed op zowat elke plek in huis en past zich moeiteloos aan bij de hoeveelheid licht bij je thuis. Het is een trage groeier, dus je hoeft ‘m niet snel te verpotten.
  • De Zaagcactus (Epiphyllum) herken je dan weer eenvoudig aan zijn getande bladeren en stoere uiterlijk. Net als de meeste junglecactussen is hij eigenlijk een epifyt: hij groeit op andere planten en bomen. Hoe groter hij wordt, hoe mooier hij zal gaan hangen. Andere tropische cactussoorten zijn onder meer de Drakenvrucht (Hylocereus) en Lepismium bolivianum.

Verzorgen van jouw tropische cactus

Zoek je nog een geschikte plek in huis voor je cactus? Stel je zijn natuurlijke habitat voor: lekker warm, diep in het tropische regenwoud, beschut door de vele bomen en struiken die er groeien. Jouw cactus wil dus liefst een warme plek in huis, met voldoende licht maar uit de volle zon. Het zijn de ideale planten voor hangmanden of tuimelend naar beneden vanop een hoge kast.

Geef je plant in de lente en zomer regelmatig water. Tijdens de zomer mag je plant zelfs naar buiten, zeker wanneer jij ook met vakantie gaat. In het najaar geef je minder water, elke 3 tot 6 weken is prima. Zeker na de bloei mag je plant wat droger staan.

Kleurt je plant geel? Da’s een teken dat je wellicht te gul water geeft. Verminder dan het aantal gietbeurten en laat de bovenste laag van aarde lichtjes uitdrogen voor je opnieuw giet. Laatste tip? Je tropische cactus houdt niet van ijskoud water. Serveer hem dus water op kamertemperatuur.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
5 fijne fruitbomen

Maak er een fruitig voorjaar van en plant nu de mooiste en lekkerste fruitbomen. Wij zetten onze favorieten én een aantal fijne tips op een rijtje.

Lees meer...
kamerplanten
Golden oldies en interessante nieuwkomers: de niet-te-missen kamerplanten van 2025

Kamerplanten komen en gaan, maar één ding is zeker: niets doet een kamer zo opleven als een frisgroene kamerplant. We stellen je voor aan enkele golden oldies en interessante nieuwkomers voor 2025.

Lees meer...
10 tips voor een fleurige start van februari

Lees onze fleurige huis- en tuintips voor de maand februari.

Lees meer...
kamerplanten
Rouwvliegjes in je planten? Hier is wat je kunt doen!

Rouwvliegjes in je planten? Wij vertellen je graag wat je tegen deze vervelende insectjes kunt doen...

Lees meer...