Tags:

Bonsai: zo start je met je allereerste miniboom bij je thuis

Als je net begint met het houden van bonsai, dan kies je best een makkelijke soort die eenvoudig te houden is. Ficus is zo’n karakterplant die zich uitstekend leent om te vormen als miniatuurboompje. Of de Jeneverbes, een groenblijvende conifeer die prachtig uitgroeit met verschillende plateaus. Deze soorten zijn perfect voor startende bonsailiefhebbers.

Raak jij ook in oosterse sferen bij het zien van de miniatuurboompjes of bonsai? De prachtig gesnoeide bomen in hun schaal uit keramiek vormen een levend kunstwerk. De mooie vormen zijn het resultaat van jarenlang snoeien en verzorgen. Hoe ouder de boom, hoe grilliger of aparter de vorm. Ben je verliefd op deze mooie vormen, maar moet je de kunst van bonsai aan experts overlaten? Helemaal niet! Met een beetje hulp kan jij ook genieten van je eigen bonsai in huis. Wij geven je tips om de juiste boom te kiezen én om ‘m in topvorm te houden.

Bonsaisoorten voor beginners

Zoek uit waar je jouw boompje wil zetten: binnen of buiten. Een bonsai die binnen in huis staat heeft heel andere noden dan een boompje dat het hele jaar buiten kan blijven. Binnenshuis kies je best voor een (sub)tropische soort, buitenshuis doen inheemse boomsoorten het prima, zolang je ze beschermt tegen vrieskou en overvloedige regen.

Ga van start met een beginnersvriendelijke bonsai: een boompje dat je een vergeten gietbeurt of minder succesvolle snoeisessie makkelijk vergeeft. Dit zijn enkele van de makkelijkste soorten om mee te starten:

Ficus: een ideale bonsai voor beginners. Je vindt de ficus in veel verschillende soorten, elk met een eigen bladkleur en vorm. Deze boomsoort past zich makkelijk aan alle omstandigheden aan en kan je zowel binnen als buiten zetten. Geef je hem een plekje binnen, dan doet hij het ook goed bij weinig licht.

Jeneverbes (Juniperus): populaire conifeer die je helemaal mooi in vorm kan snoeien. Dit sterke boompje reageert goed op snoeien en kan je trainen om in ingewikkelde vormen te groeien. Buiten doet hij het prima. Geef regelmatig water, maar laat de aarde tussen gietbeurten lichtjes uitdrogen.

Japanse esdoorn: de ideale bonsai voor buiten. De frêle blaadjes zullen elk seizoen veranderen en verkleuren, van weelderig groen tot dieprood en oranje. De Japanse esdoorn houdt van een plek met gefilterd zonlicht, dus niet in volle zon, en van aarde die gelijkmatig vochtig gehouden wordt.

Onze tips: zo zorg je voor je miniboom

  • Laat je Bonsai groeien: het is niet nodig om voortdurend nieuwe blaadjes te snoeien of weg te knippen zodra ze verschijnen. Geef je plant de tijd om in de lente en vroege zomer goed te groeien en kort pas bij de start van de zomer te lange takken in. De groeispurt zal de gezondheid van je boompje goed doen.
  • Denk aan de wortels: bij Bonsai ligt je aandacht wellicht meer op de stam en bladeren, maar wat echt belangrijk is, gebeurt onder de grond. Geef daarom ook voldoende aandacht aan de wortels van je boom. Hou de wortels gezond door goed in het oog te houden hoeveel water je bonsai krijgt en indien nodig, je gietbeurten aan te passen.
  • Snoei met een plan: ga je aan de slag met een snoeischaar, knip dan heel bewust door blaadjes weg te halen en takken in te korten. Verbeter met de snoei de structuur van je boom, geef meer ruimte om te groeien en verbeter de luchtcirculatie. Snoei niet zomaar omdat het er mooi uitziet, maar werk met een welbepaald doel voor ogen.
  • Geniet van het proces: je bonsai zal nooit ‘af’ zijn. Geniet van de schoonheid van je kleine boom in elk seizoen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
5 fijne fruitbomen

Maak er een fruitig voorjaar van en plant nu de mooiste en lekkerste fruitbomen. Wij zetten onze favorieten én een aantal fijne tips op een rijtje.

Lees meer...
kamerplanten
Golden oldies en interessante nieuwkomers: de niet-te-missen kamerplanten van 2025

Kamerplanten komen en gaan, maar één ding is zeker: niets doet een kamer zo opleven als een frisgroene kamerplant. We stellen je voor aan enkele golden oldies en interessante nieuwkomers voor 2025.

Lees meer...
10 tips voor een fleurige start van februari

Lees onze fleurige huis- en tuintips voor de maand februari.

Lees meer...
kamerplanten
Rouwvliegjes in je planten? Hier is wat je kunt doen!

Rouwvliegjes in je planten? Wij vertellen je graag wat je tegen deze vervelende insectjes kunt doen...

Lees meer...