× 👋
Hallo, hoe kan ik u helpen?
Tags:

Klaar voor de lente: maak je tuin gereed voor het groeiseizoen

De winter is voorlopig nog niet voorbij, maar de eerste tekenen van de lente laten zich al af en toe zien. Het ideale moment om je tuin voor te bereiden op het nieuwe groeiseizoen! Zelfs in februari kun je al aan de slag om je tuin een frisse start te geven. Bij Famiflora, hét tuincentrum van Moeskroen en de Panne, geven we je tips en tricks over wintersnoeien, opruimen en bemesten, zodat je tuin straks in het voorjaar meteen in bloei staat.

1. Opruimen: weg met winterrestanten!

Hoewel er misschien nog een sneeuwbui in het verschiet ligt, begint het de hoogste tijd te worden om de winterrust van je tuin te doorbreken. Begin met het opruimen van dode bladeren, takken en ander organisch materiaal dat zich heeft opgehoopt. Dit voorkomt dat rot en schimmels zich ontwikkelen en zorgt ervoor dat je gras weer voldoende ademruimte krijgt. Gebruik een hark om de bladeren van je grasmat te verwijderen en maak je tuinpad schoon. Zo zorg je ervoor dat de zon in de komende maanden optimaal bij je gras en planten kan komen. Die winterresten kun je trouwens prima gebruiken om een composthoop te starten, waarmee je in het voorjaar je tuin van extra voeding kunt voorzien.

Tuinplanten

2. Snoeien: Zet je planten in de startblokken

Snoeien is een belangrijke taak die je in februari kunt uitvoeren. Het lijkt misschien een beetje vroeg, maar veel planten zijn nu in rust, wat betekent dat ze goed voorbereid kunnen worden voor het nieuwe groeiseizoen. Snoei je heesters, rozen en fruitbomen nu, maar wees voorzichtig met je voorjaarspioniers zoals buddleja en lavendel – die snoei je pas later in het seizoen als de kans op vorst voorbij is.

Tip! Je kunt ook oude, dode takken van groenblijvers zoals hulst of laurier verwijderen. Dit geeft niet alleen je planten een frisse uitstraling, maar zorgt er ook voor dat de nieuwe groei in de lente goed door kan komen.

3. Bemesten: Geef je tuin een energieboost

Hoewel februari misschien niet de eerste maand is waar je aan bemesten denkt, is het een uitstekende tijd om je tuin de juiste voedingsstoffen te geven. De grond is vaak nog redelijk koud, maar er kan al een beetje leven beginnen te komen in de wortels van sommige planten. Door organische meststoffen of een specifieke voorjaarsmest aan te brengen, bereid je je planten en gazon voor op het groeiseizoen en geef je ze de energie die ze nodig hebben om optimaal te kunnen groeien.

Tip! Bemest alleen als je grond niet bevroren is en het weer mild genoeg is. Te vroeg bemesten kan het bodemleven verstoren.

Tuingereedschap

Achtergrond

4. Voorjaarsbloeiers voorbereiden

In februari is het een goed moment om je voorjaarsbloeiers alvast een beetje aandacht te geven. Begin met het controleren van je bloembollen, zoals tulpen en narcissen. Zorg ervoor dat ze nog goed in de grond zitten en niet omhoog zijn gekomen door de kou of het ontdooien en bevriezen van de grond. Als je bloemen in potten hebt staan, controleer dan of ze voldoende water krijgen, maar wees voorzichtig met overbewatering. Te veel water kan in deze tijd van het jaar schadelijk zijn, omdat de wortels niet actief genoeg zijn om het op te nemen. Verwijder ook de oude bloeiwijzen van winterharde planten, zoals helleborus of viooltjes, zodat er ruimte komt voor nieuwe bloemen. Dit helpt je planten om de energie naar de nieuwe groei te sturen. Daarnaast kun je nu voorjaarsbloeiende heesters zoals sleedoorn, sneeuwbal of kornoelje planten. Deze kunnen zich rustig vestigen en zijn goed bestand tegen het koude weer, zodat ze in het voorjaar optimaal kunnen bloeien.

Potgrond & hydrokorrels

5. Gazon herstellen

Als je gazon in de winter door sneeuw of kou wat plat ligt, kun je in februari al beginnen met het herstellen. Zorg ervoor dat de grasmat droog is en niet bevroren, voordat je aan de slag gaat. Hark voorzichtig over de grasmat om de graszoden wat losser te maken, zodat de lucht beter bij de wortels kan komen. Hier zijn een paar tips voor het herstellen van je gazon:

  • Hark voorzichtig: Zorg ervoor dat je niet te hard harkt, om de graszoden niet te beschadigen.
  • Strooi graszaad op plekken waar het gras dun is of ontbreekt. Wrijf het zaad zachtjes in de grond, zodat het goed contact maakt met de bodem.
  • Geef het zaad de tijd om zich te vestigen.

6. Planten voorbereiden op de vorst

Hoewel de lente in aantocht is, kunnen er in februari nog koude nachten zijn. Het is daarom belangrijk om gevoelige planten te beschermen tegen onverwachte vorst. Je kunt dit doen door ze tijdelijk af te dekken met een vliesdoek of ze naar een beschutte plek te verplaatsen. Dit voorkomt schade door late kou en zorgt ervoor dat je nieuwe aanwinsten of kwetsbare planten de winter goed doorkomen. Nu is ook een goed moment om je tuinmeubelen af te stoffen en klaar te maken voor het voorjaar: Zo komt je tuin niet alleen goed de winter door, maar ben je ook helemaal klaar voor het voorjaar!

Gazon

Kom langs bij Famiflora voor al je groene behoeften!

In februari kun je dus al veel doen om je tuin klaar te maken voor de lente. Van opruimen en snoeien tot bemesten en planten – het zijn allemaal belangrijke stappen om je tuin gezond en sterk te maken voor het komende groeiseizoen. Bij Famiflora staan we klaar om je te voorzien van alles wat je nodig hebt om je tuin in topvorm te krijgen. Kom langs en ontdek onze producten en tips voor een frisse start van je tuin in de lente!

Word fan!

Achtergrond

Openingsuren de Panne

  • Maandag
    09:00 - 18:30
  • Dinsdag
    09:00 - 18:30
  • Woensdag
    09:00 - 18:30
  • Donderdag
    09:00 - 18:30
  • Vrijdag
    09:00 - 18:30
  • Zaterdag
    09:00 - 18:30
  • Zondag
    09:00 - 18:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Toon alle openingstijden

Openingsuren Moeskroen

  • Maandag
    08:00 - 19:00
  • Dinsdag
    08:00 - 19:00
  • Woensdag
    08:00 - 19:00
  • Donderdag
    08:00 - 19:00
  • Vrijdag
    08:00 - 19:30
  • Zaterdag
    08:00 - 19:30
  • Zondag
    08:00 - 19:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
15 grote en kleine tuinklussen voor april

April doet wat ‘ie wil, dus kies tussen de eventuele hoosbuien en voorjaarsstormen door een dag met een warm lentezonnetje voor deze 15 tuinklussen en -klusjes.

Lees meer...
tuinonderhoud
Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...
tuinplanten
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...