
Tuinieren in potten: hoe geef je kuipplanten een frisse start?
De lente mag dan officieel nog even op zich laten wachten, maar februari is hét moment om je kuipplanten een frisse start te geven. Want zeg nu zelf, het is toch heerlijk om al een beetje vooruit te denken aan die zonnige dagen waarop je lekker op je terras kunt zitten, omringd door bloeiende planten? Maar voor het zover is, moet je je kuipplanten in topvorm brengen. Geen zorgen, wij helpen je graag op weg met handige tips, handige tools en tips. Laten we die potten maar snel in actie brengen!
De juiste pot, de juiste maat
Voordat je je kuipplanten een nieuwe thuis biedt, moet je ervoor zorgen dat je de juiste pot kiest. Vergis je niet: dit is een cruciaal onderdeel van hun ‘frisse start’! Te grote potten kunnen zorgen voor overbewatering en wortelrot, terwijl te kleine potten je plant letterlijk in de verdrukking kunnen brengen. De ideale pot is een maatje groter dan de vorige, zodat de wortels genoeg ruimte hebben om zich verder te ontwikkelen.
Tip: Let ook op de drainagegaten. Je wil geen zwembad in je pot! Drainage zorgt ervoor dat overtollig water weg kan stromen en voorkomt wortelrot. Je kuipplant krijgt zo letterlijk de ruimte om te ademen.
Potgrond: Van gewoon naar speciaal
Als je je pot hebt uitgekozen, is het tijd voor de invulling! Niet elke potgrond is hetzelfde, en dat geldt zeker voor je kuipplanten. Bij potten geldt: hoe luchtiger de potgrond, hoe beter. Als je naar je kuipplanten kijkt, wil je dat de wortels zich kunnen uitbreiden en goed water kunnen opnemen, zonder dat het te nat blijft. Daarom adviseren we een luchtige potgrond die specifiek bedoeld is voor kuipplanten, vaak verrijkt met bijvoorbeeld perliet of kokosvezels voor extra luchtigheid.
Tip: Voeg een beetje compost of mestkorrels toe voor wat extra voeding. Je kuipplanten zullen je dankbaar zijn als ze genoeg voedingsstoffen hebben om het voorjaar door te komen!
Verpotten: Zeg vaarwel tegen de oude pot
Als je planten al een tijdje in dezelfde pot staan, is februari de perfecte tijd om ze eens lekker te verpotten. Haal je plant voorzichtig uit de oude pot en inspecteer de wortels. Zit alles nog goed of moeten er wat wortels gesnoeid worden? Zijn de wortels helemaal om de pot gewikkeld, dan is het echt tijd voor een grotere pot! En wees niet bang om de wortels een beetje bij te snijden – dat stimuleert de groei en maakt ruimte voor gezonde wortels om zich uit te breiden.
Tip: Maak je geen zorgen als een paar wortels worden beschadigd, je plant zal zich snel herstellen als je de wortels voorzichtig en met zorg behandelt.

Achtergrond
Zon, water en liefde: 3 magische ingrediënten
Kijk, je kuipplanten zitten nu lekker in hun nieuwe pot, maar dat betekent niet dat ze gewoon kunnen blijven staan zonder verdere aandacht. Kuipplanten hebben zonlicht nodig, maar wees voorzichtig! Te veel zon kan ze verbranden, te weinig zon maakt ze slap en zwak. Dus plaats je planten op een plek waar ze genoeg licht krijgen, maar niet continu in de brandende zon staan. Wat betreft water: geef je planten regelmatig water, maar let goed op dat je ze niet verdrinkt. Kuipplanten willen geen natte voeten, dus zorg ervoor dat de pot goed kan afwateren. Te veel water kan wortelrot veroorzaken, en dat willen we absoluut niet! De grond moet licht vochtig blijven, maar zeker niet doorweekt.
Tip: Gebruik een plantenvoeding met voldoende kalium en fosfor. Dit geeft je kuipplanten de kracht om gezond te blijven en te bloeien zodra het warmer wordt.

Planten afstemmen op de omstandigheden
Niet elke kuipplant is hetzelfde, en dus ook niet elke kuipplant heeft dezelfde zorg nodig. De één houdt van veel zon, de ander heeft liever schaduw. Dus voor je begint met verpotten en verplaatsen, kijk goed naar de specifieke behoeften van je planten. Vooral in februari, wanneer de zonkracht nog niet op zijn sterkst is, is het belangrijk dat je je planten de juiste omstandigheden biedt.
Tip: Zet de planten die van warmte houden (zoals citrusplanten of olijfbomen) nu al lekker binnen, maar zet de koudere groentetypes (zoals koolplanten) pas later in de lente buiten.
Verzorging na het verpotten: Geduld is een schone zaak
Verpotten is een flinke klus, maar we zijn er bijna! Nadat je je planten in hun nieuwe pot hebt gezet, zorg je ervoor dat je ze goed water geeft, zodat de wortels goed kunnen herstellen. Geduld is nu echt belangrijk: geef je planten de tijd om te acclimatiseren en zich te vestigen in hun nieuwe omgeving.
Tip: Als je merkt dat je planten wat traag groeien, geef ze dan wat tijd. Planten houden niet van haasten. En als ze eenmaal gewend zijn, zullen ze je belonen met prachtig groen of mooie bloemen zodra de lente zijn intrede doet.
Tuinieren in potten met Famiflora!
Het mooie van tuinieren in potten is dat het voor iedereen mogelijk is. Je hebt geen enorme tuin nodig om van een kleurrijke buitenruimte te genieten. Of je nu op een balkon woont of gewoon een klein terras hebt, kuipplanten kunnen overal worden gebruikt om leven en kleur toe te voegen. Dus zet je schrap voor de lente, geef je kuipplanten de zorg die ze verdienen en geniet van je tuin in potten! Bij Famiflora helpen we je graag verder met al je tuinwensen, van potten en planten tot handige tuinhulpjes. Kom gerust langs voor persoonlijk advies en zorg ervoor dat je kuipplanten een fantastische frisse start krijgen.
Achtergrond
Openingsuren de Panne
-
Maandag09:00 - 18:30
-
Dinsdag09:00 - 18:30
-
Woensdag09:00 - 18:30
-
Donderdag09:00 - 18:30
-
Vrijdag09:00 - 18:30
-
Zaterdag09:00 - 18:30
-
Zondag09:00 - 18:30
*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd
Toon alle openingstijdenOpeningsuren Moeskroen
-
Maandag08:00 - 19:00
-
Dinsdag08:00 - 19:00
-
Woensdag08:00 - 19:00
-
Donderdag08:00 - 19:00
-
Vrijdag08:00 - 19:30
-
Zaterdag08:00 - 19:30
-
Zondag08:00 - 19:30
*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd
Toon alle openingstijden