9x Watertips voor de tuin

9x Watertips voor de tuin

Het is uitzonderlijk droog deze zomer. De planten hangen slap en zijn sneller uitgebloeid, het gazon wordt ontsierd door bruine vlakken. Ook vogels en andere kleine dieren snakken naar een slokje water. Tegelijkertijd wordt ons gevraagd zuinig te zijn met water. Negen tips om je tuin zo ‘levend’ mogelijk te houden.   

9x Wijs met water

  1. Water geven of sproeien doet u het best ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag, in de volle zon, verdampt het water immers weer snel.
  2. Zet de zwenksproeier eens in de week een uur of langer aan in plaats van iedere dag een kwartiertje. Dan dringt het water dieper in de grond door en worden de planten min of meer gedwongen langere, diepere wortels te ontwikkelen zodat ze meer vocht kunnen opnemen. Hetzelfde geldt voor water geven met tuinslang of gieter: liever om de paar dagen een flinke hoeveelheid dan iedere dag een beetje.
  3. Geef potplanten wel iedere dag water, zeker die in terracottapotten, omdat terracotta ook vocht opneemt en dus aan de plant onttrekt.
  4. Zet waterschotels onder pot- en kuipplanten.
  5. Maak rond bomen, struiken en groenten die je net geplant hebt een cirkelvormig dijkje van opgehoogde grond. Vul de cirkel tussen de stam of plant en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op te stromen.
  6. Bedek kale grond tussen planten en onder struiken en hagen met een mulchlaag van cacaodoppen, grasmaaisel, fijn snoeisel of houtsnippers, zodat de grond het water langer vasthoudt. Of plant er bodembedekkers als maagdenpalm (Vinca), schaduwkruid (Pachysandra), mansoor (Asarum) of schoenlappersplant (Bergenia).
  7. Maai het gazon minder kort en laat het maaisel liggen; dat fungeert ook als mulchlaag.
  8. Laat gieters en emmers buiten staan om regenwater op te vangen of plaats een regenton.
  9. Kies voor planten die goed tegen droogte kunnen. Dat zijn onder andere mediterrane kruiden als rozemarijn en lavendel, vetplanten als hemelsleutel (Sedum) en grijsbladige, harige of viltige planten, zoals ezelsoor (Stachys byzantina).

In ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne vind je de nieuwste sproeiers, tuinslangen met haspels en automatische watersystemen, maar ook regentonnen, vogeldrinkschalen en waterschotels voor onder potten en kuipen.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...