Varens zorgen voor gezonde lucht in huis
Van bossig tot gestileerd en van donkergroen tot zilverachtig grijsgroen, varens kennen vele vormen waarvan het blad onderling ook nog eens verschilt. De een heeft krullen, de ander meer veren en een derde doet helemaal niet aan franjes. Samen vormen ze een aantrekkelijke groene groep planten die past in de groeiende belangstelling voor botanische elementen en verzamelingen in huis. Als extraatje helpen varens de lucht in huis gezond te houden.
Sporenplant
Varens vermeerderen zich door middel van sporen. Sporendoosjes bevinden zich meestal aan de onderzijde van het blad: langs nerven, bladranden, aan het einde van het blad of verspreid. Als de sporendoosjes rijp zijn, springen ze open en vallen de sporen op vochtige plekken waar varens van nature groeien.
Assortiment
De populairste varens als woonplant zijn hertshoorn (Platycerium), nestvaren (Asplenium), apepootje (Davallia), blauwvaren (Phlebodium), venushaar (Adiantum), ijzervaren (Cyrtomium), vleugelvaren (Pteris) en Pellaea (dubbeltjesvaren) en de bekende krulvaren (Neprolepis). Soorten met harder en stugger blad zijn makkelijker in de verzorging omdat ze iets minder vocht verdampen. Bij uitstek geschikt om als hangvaren in te zetten zijn nestvaren en hertshoorn.
Verzorgingstips
- Varens staan graag licht, maar niet in de volle zon.
- Geef geen water in het hart, maar op de aarde en zorg dat de kluit altijd vochtig is.
- Varens doen het goed op een plek met een hoge luchtvochtigheidsgraad zoals de keuken en de badkamer.
- Komt de varen in een ruimte met droge lucht terecht, zet de sierpot dan in een mooie schaal met water, dat om de plant kan verdampen.
- In het groeiseizoen om de 3-4 weken wat plantenvoeding geven.
- Varens gedijen op regelmatig sproeien en nevelen.
- Geel of oud blad kan worden verwijderd.