Top 10 lentebloeiers

Top 10 lentebloeiers

De lente lijkt, afhankelijk van de weergoden, soms nog heel ver weg. Maar wie goed kijkt ziet al het eerste prille groen: nieuwe scheuten aan kale takken of de voet van plantenstengels en voorjaarsbollen die hun kopjes boven de grond steken. Vervroeg de lente met deze fijne vroegbloeiers in uw tuin of op uw balkon!

1. Voorjaarsbollen

Als het goed is heeft u ze al afgelopen herfst in de tuin of in een pot geplant, maar anders kunt u in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne nu volop bloeiende voorjaarsbollen in potten, bakken, manden of glazen kopen. Zoals hyacinten, sneeuwklokjes, mini-irisjes, mininarcissen, krokussen en blauwe en witte druifjes. Als ze zijn uitgebloeid kunt u ze in de tuin planten. Knip alleen de uitgebloeide bloempjes eruit en laat het loof afsterven.

2. Kerstroos

De Helleborus orientalis staat nu volop in bloei en bloeit nog wel tot april door. Deze vaste plant met wintergroen blad is er met witte, donkerpaarse, roze en gespikkelde bloemen. Hij kan ook prima in een pot en houdt van een plek in halfschaduw. Lelijk blad kunt u gewoon wegknippen.

3. Longkruid

De vaste, lage Pulmonaria heeft opvallend blad met zilverwitte spikkels of vlekken en krijgt roze, blauwe, paarse, tweekleurige of parelmoerachtige bloempjes. Het longkruid staat graag op een schaduwrijke plek in vochtige grond. Doorgaans bloeit hij volop rond begin april, maar afhankelijk van de temperatuur kan dat weken eerder of later zijn.

4. Wildemanskruid

Pulsatilla is een winterhard plantje dat circa 30 centimeter hoog wordt en paarsblauwe bloemen krijgt, die na de bloei veranderen in mooie pluizige zaadhoofdjes. Het houdt van een zonnige plek en normale tot rijke grond.

5. Sleutelbloem

Er zijn heel veel soorten primula’s, voor binnen en buiten. De naam zegt het al: primula is afgeleid van het Latijnse woord ‘primus’, dat ‘eerste’ betekent. De kleur van de bloemen varieert van paars, roze en rood tot geel en wit. Met de bloeiende primula’s die nu verkrijgbaar zijn in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne kunt u eerst de woonkamer opfleuren, om ze daarna in de tuin uit te planten. De meeste sleutelbloemen houden van een vochtige standplaats in de halfschaduw, want het zijn oorspronkelijk bosplanten. Voor in pot zijn de kleine Primula auricula-soorten een aanrader. Hun bloempjes zijn er in heel veel kleuren en kleurcombinaties, maar ze hebben allemaal een witte ring rond het hart.

6. Kaukasische vergeet-mij-niet

De Brunnera macrophylla lijkt op een groot uitgevallen vergeet-mij-nietje. Hij krijgt groot, hartvormig blad en heel fijne blauwe bloempjes die net boven het blad uitpiepen, op een hoogte van 30 tot 40 centimeter. Hij houdt van halfschaduw en vochtige grond. Vooral de Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ is populair, vanwege het mooie zilvergrijze blad.

7. Maagdenpalm

Je hebt keuze uit de Vinca minor en de Vinca major. Beide zijn wintergroene bodembedekkers. De kleine maagdenpalm (de ‘minor’) bloeit doorgaans al in maart met witte, blauwe of paarse bloemen. De grote Vinca major krijgt groter blad, wordt ook iets hoger en bloeit iets later blauwpaars. De maagdenpalm groeit liefst op een schaduwrijke plek – zelfs onder een grote boom met veel wortels.

8. Tuincyclaam

De winterharde Cyclamen coum bloeit in februari en maart met delicate paars-roze bloempjes. Het zijn knolletjes die van kalkrijke, waterdoorlatende grond en schaduw houden.

9. Amandelboompje

De Prunus triloba is erg geliefd vanwege zijn vroege en rijke bloei met gevulde roze bloempjes. Hij wordt zo’n drie tot vier meter hoog en is daarom ook geschikt voor een kleine tuin. Hij houdt van zon en kalkrijke grond. Snoeien doet u na de bloei.

10. Camelia

De Camellia bloeit in het prille voorjaar met grote, roosachtige bloemen en wordt daarom ook wel Japanse roos genoemd. Hij staat graag op een beschutte plek, in licht zure, vochtige grond en in de halfschaduw. De wintergroene struik kan ook prima in een grote pot of kuip. De meest gemaakte fout is de plant in de volle zon te zetten en hem in de zomer en het najaar geen water te geven. Dan is de kans op mooie roze, rode of witte bloemen van februari tot mei een stuk kleiner.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...