Slim water geven en watermanagement in de tuin
Het klimaat verandert merkbaar. Dan is het weer overdreven heet en droog, vervolgens krijgen we te maken met zware onweersbuien en stormen. Wat kunt u doen om te voorkomen dat uw tuin een dorre bende of juist een zompig moeras wordt? Ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne geeft u graag slimme watertips en u vindt bij ons bovendien alle benodigdheden waarmee u de tuin water- en droogteproof kunt maken.
Water geven of niet?
Op zich is het een heerlijke klus: op een warme zomeravond de tuin of het gazon sproeien. U ontspant ervan en koelt zelf ook een beetje af, terwijl u de planten en het gras weer ziet opfleuren. Maar wat te doen als u een heel grote tuin hebt? Of heel veel potten? Dan kan het water geven tijdrovend worden en verbruikt u al snel veel water. Jaarlijks wordt in een tuin gemiddeld zo’n 2200 liter kraanwater gebruikt. Een kostbare grap, voor het milieu én uw portemonnee.
7 watermanagementtips
- Houd bij de aanleg van uw tuin de vuistregel van circa 30 procent bestrating (terras, paden) en 70 procent beplanting aan. De grond en beplanting kunnen een overvloed aan hemelwater dan goed verwerken, waardoor u waterschade voorkomt.
- Gebruik liever halfverharding dan tegels voor uw terras, oprit en paden. Waterdoorlatende materialen, zoals split, dolomiet, grind, houtsnippers of gras, zorgen ervoor dat regenwater makkelijk door de grond en de planten wordt opgenomen. Er bestaan tegenwoordig trouwens ook waterdoorlatende tegels. Kijk ernaar in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne.
- Laat een geheel betegeld terras ietsje schuin aflopen, vanaf het huis naar de borders of het gazon en/of installeer rond het terras een watergoot om te voorkomen dat uw terras én uw keuken, schuur of serre bij noodweer blank komen te staan.
- Houd bij de keuze van uw beplanting rekening met de grondsoort en de hoeveelheid zon of schaduw in uw tuin. Hortensia’s houden bijvoorbeeld van halfschaduw en vochtige grond. Mediterrane kruiden en struikjes als lavendel en rozemarijn, vetplanten als Sedum en grijsbladige planten en struikjes als heiligenbloem (Santolina) en ezelsoor (Stachys) doen het prima in volle zon en droge grond. Dat scheelt wegkwijnende planten en watergeven.
- Breng een mulchlaag van organisch materiaal als houtsnippers, bladresten, grasmaaisel, cacaodoppen, stro of champost (champignonmest) aan op kale plekken en rond vochtminnende planten. De laag zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt (en houdt bovendien onkruid tegen).
- Installeer een regenton en laat gieters en emmers buiten staan om het regenwater op te vangen en het op warme, droge dagen te kunnen gebruiken.
- Plaats schaaltjes onder alle potten en bakken waar (overtollig) regenwater in blijft staan en kan worden opgenomen door de wortels van de potplanten. Gebruik op uw terras of balkon daarom ook alleen potten en bakken met een gat of gaten in de bodem. Plaats terracotta potscherven op de gaten, zodat overtollig regenwater uit de pot of bak kan lopen. Breng ook een laag hydrokorrels onder in de pot of bak aan. De hydrokorrels nemen het (regen)water op en houden het vast.
5 slimme watergeeftips
- Controleer met uw vinger of de grond wel echt droog is. Vaak is alleen de bovenlaag droog en voelt de grond eronder nog vochtig aan. Als dit het geval is, kunt u sproeien of gieten nog even uitstellen.
- Water geven of sproeien doet u het best ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag, in de volle zon, verdampt het water snel.
- Zet de (zwenk)sproeier eens of tweemaal in de week een uur aan in plaats van iedere dag een kwartiertje. Dan dringt het water dieper in de grond door en worden de planten gedwongen langere, diepere wortels te ontwikkelen, waardoor ze beter bestand zijn tegen droge perioden.
- Maak een dijkje of kleine wal van grond rond bomen en struiken die u net geplant hebt. Vul de cirkel tussen de stam en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op te stromen.
- Heeft u een grote tuin of veel potten en bakken? Kijk dan eens bij de automatische watergeefsystemen, zoals druppelslangen, in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne.