Groene Dakbedekkers, tuinplanten van de maand oktober 2019

Groene Dakbedekkers, tuinplanten van de maand oktober 2019

Koel in de zomer, warm in de winter en altijd groen,  het hele jaar door. Groene daken duiken steeds vaker op, met dakbedekkers als vetkruid, steenbreek en huislook. Groene daken zijn mooi om te zien en zijn een nuttige aanvulling op de natuurlijke omgeving. Ze vergroten de biodiversiteit in je omgeving en maken de lucht schoon, doordat planten CO2 uitstoot opnemen en filteren.

Een groen dak trekt insecten aan (en dus ook vogels), is duurzaam en isoleert bovendien. Niet alleen wat betreft temperatuur, het dempt ook omgevingsgeluiden. Omdat de planten water opnemen, heb je minder snel te maken met wateroverlast bij een zware bui. Je hebt er amper onderhoud aan en vrijwel elk dak is ervoor geschikt. De Groene Dakbedekkers zijn ook geschikt voor kleine dakjes, zoals van een afdak, schuur of een vogelhuisje én voor verticale muurtuintjes. 

Herkomst

Steenbreek en huislook komen vooral voor in bergstreken zoals de Alpen, Dolomieten en Kaukasus, vetkruid groeit op het hele noordelijk halfrond, vooral in droge, rotsachtige gebieden. 

Keuze assortiment Groene Dakbedekkers

Alle Groene Dakbedekkers zijn vetplanten (ook wel succulenten genoemd). Een vetplant is een plant die water opslaat in de wortel, stengel of het blad om zo droge periodes te kunnen overbruggen. Er is keuze tussen ruim duizend cultivars.

  • Vetkruid bloeit in wit, geel en rood en heeft naast de bekende bodembedekkers ook een paar soorten die wat hoger worden.
  • Steenbreek groeit in decoratieve rozetten met witte, rode, roze of paarse bloemen die niet hoger wordt dan 15 cm. 
  • Huislook bloeit tussen april en augustus met lichtgele, witte of roze stervormige bloemen die vrij spectaculair zo'n 10 cm uit de rozet opstijgen met palmachtige stengels.

Verzorgingstips

Twee keer per jaar even onkruid en de zaailingen van bomen weghalen. 

Als het heel lang heel droog is even de tuinslang erop.

Eens per jaar bemesten. 

In 7 stappen naar een groen dak

Stap 1: Veeg de bestaande dakbedekking goed schoon.

Stap 2: Zorg dat de regenpijp vrij blijft door er een boldraadrooster op te zetten.

Stap 3: Leg om het rooster ruim grind zodat de grond er niet in kan spoelen.

Stap 4: Rol een drainagemat uit op het dak en knip het op maat.

Stap 5: Bedek de mat met een kunstmatige bodem voor planten, zoals substraat.

Stap 6: Verdeel de plantjes over het substraat of rol een kant en klare sedum-mix-mat uit. 

Stap 7: Besproei het kersverse groene dak licht, zodat het vocht op kan nemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...