Een eigen kruidentuin

Een eigen kruidentuin

Zin om een kruidentuintje aan te leggen?

Tips voor succes 

  • Kruiden groeien het liefst in de zon, zo worden ze aromatischer en krijgen ze een krachtige smaak.
  • Regelmatig toppen houdt kruidenplanten compact en stelt de bloei uit.
  • Laat een paar kruidenplanten tot bloei komen. Oregano, tijm, rozemarijn en bieslook trekken bijen en hommels aan.
  • Geef kruidenplanten organische mest en bespuit het blad niet met bestrijdingsmiddelen. Je eet er tenslotte van ????

Maak een plan!

Welke kruiden wil je zetten en waar?
Kies welke kruiden je wil planten, en hou vervolgens rekening met hun persoonlijke voorkeuren (veel/weinig zon, water,..)

  • Leg je kruidentuin liefst zo dicht mogelijk bij je keuken aan, zo zal je ze sneller gebruiken.
  • Zorg dat je aan alle kruiden kan zonder in de aarde te moeten stappen. Maak desnoods een paadje aan met leuke tegels.
  • Het oog wil ook wat: breng structuur en reliëf aan in je tuintje door bijvoorbeeld een ijzeren raster waartegen planten kunnen groeien. Hou ook rekening met hoe groot planten worden.
  • Weinig ruimte of gewoon zin om je terras op te vrolijken? Plant je kruiden dan in een bloempot!

Dit zijn onze favorieten

Bieslook

  • Grondsoort: elke, maar het liefst rijk en vochthoudend
  • Standplaats: tamelijk zonnig
  • Smaak: verfijnde uiensmaak
  • Lekker bij: soepen, sauzen, dressings, salades, aardappel- en eiergerechten.
  • Gebruik: niet verwarmen anders gaat de smaak verloren
  • Naast vitamine A en B ook een hoog gehalte aan C

Bonenkruid

  • Grondsoort: arm, goed doorlatend
  • Standplaats: volle zon
  • Smaak: kruidig
  • Lekker bij: bij peulvruchten (tuinbonen, witte en bruine bonen), kapucijners, linzen en erwten
  • Stimuleert de spijsvertering

Dragon

  • Grondsoort: past in elke grondsoort
  • Standplaats: warm en zonnig
  • Smaak: pikant zuur
  • Lekker bij: vlees-, vis-, kip- en eiergerechten, schelpdieren, groentesalades, sauzen (béarnaise en hollandaise), tomatengerechten, azijn en omelet
  • Wekt de eetlust op, werkt tegen darmstoornissen en geeft smaak bij zoutloos eten

Peterselie

  • Grondsoort: goed doorlatend, niet zuur
  • Standplaats: liefst in halfschaduw
  • Smaak: fris ‘groen’
  • Lekker bij: sauzen, dressing, vinaigrette salades, soepen, vis-, kip- en aardappelgerechten
  • Heeft een hoge voedingswaarde en een hoog gehalte vitamine C

Lavas

  • Grondsoort: rijk, vochtig, goed waterdoorlatende grond
  • Standplaats: zon en halfschaduw
  • Smaak: pittige ‘maggi’ (vandaar naam maggiplant)
  • Lekker bij: in bouillon, soepen, sauzen, salades, peulvruchten, stoofpotten
  • Wekt de eetlust op en kalmeert onrustige darmen

Munt

  • Grondsoort: goed waterdoorlatende grond
  • Standplaats: zon of schaduw, maar in de zon ontstaat de meest compacte groei en de meest intense kleur, geur en smaak
  • Smaak: verfijnde pepermunt
  • Lekker bij: lams- en kalfsvlees, vis, gevogelte, soepen, sauzen, fruitsalade, ijs
  • De werkzame stof menthol werkt verlichtend bij verkoudheid, griep, maagpijn

Oregano

  • Grondsoort: elke grondsoort (’s winters niet te nat)
  • Standplaats: zonnig
  • Smaak: zoet en toch zacht pittig
  • Lekker bij: kip, vis, lamsvlees en varkensvlees, stevige groentesoepen, pasta, gehaktbrood, omelet en gerechten met kaas
  • Werkt opwekkend en versterkend, oregano is wilde marjolein of majoraan

Rozemarijn

  • Grondsoort: goed doorlatend
  • Standplaats: zonnig en beschut, het liefst tegen een warme muur
  • Smaak: fris, licht bitterzoet
  • Lekker bij: in marinades, soepen, pasta’s, stoofschotels, lams- en varkensvlees, en alles waar tomaten in worden gebruikt
  • Helpt bij lichte, krampachtige maag- en darmstoornissen

Salie

  • Grondsoort: goed doorlatend, niet te zuur
  • Standplaats: zonnig
  • Smaak: aromatisch, beetje wrang
  • Lekker bij: in sauzen, en bij vlees en vis
  • Thee trekken en gebruiken als mondspoeling bij ontstoken tandvlees

Tijm

  • Grondsoort: arm, goed doorlatend
  • Standplaats: droog en beschermd tegen koude wind
  • Smaak: pittig aromatisch
  • Lekker bij: in schotels met mediterrane groenten, lams- en rundvlees, konijn
  • Kalmerende werking op de longen

Bergamot

  • Grondsoort: goed waterdoorlatende, vochthoudend grond, rijk aan organische mest
  • Standplaats: volle zon
  • Smaak: aromatisch
  • Lekker bij: in salade (bloemblaadjes), thee (van vers blad) en limonade
  • Helpt bij maagklachten

Brandkruid

  • Grondsoort: droog, goed waterdoorlatende grond
  • Standplaats: zonnig
  • Smaak: licht kruidig
  • Lekker bij: in stoofgerechten (gedroogd blad laten meestoven)

Dropplant

  • Grondsoort: elke grondsoort, maar liefst rijk en vochtig
  • Standplaats:  in de zon
  • Smaak: anijsachtig
  • Lekker bij: in salades, thee, punch, als smaakmaker bij varkensvlees en ristschotels
  • Goede geurmaker in een potpourri

 

Kattenkruid

  • Grondsoort: goed waterdoorlatende grond
  • Standplaats: zon of halfschaduw
  • Smaak: muntachtig
  • Lekker bij: thee, salades, vleesgerechten. Vlees met blad inwrijven
  • Aftreksel als thee helpt tegen verkoudheid

Lievevrouwenbedstro

  • Grondsoort: droog
  • Standplaats: schaduw, liefst onder een boom
  • Smaak: zoet, als pas gemaaid gras
  • Lekker bij: in salades (bloemen), meiwijn (takje in witte wijn)
  • Thee van de blaadjes vermindert maagpijn, werkt vochtafdrijvend en helpt tegen galstenen

Shiso

  • Grondsoort: goed waterdoorlatende grond
  • Standplaats: volle zon
  • Smaak: licht basilicumachtig
  • Lekker bij: salade, tempura, bloemen als bijgerecht bij sushi
  • Gebruik: vers en gedroogd blad, zaadjes
  • Wordt ook Chinese basilicum genoemd, helpt bij verkoudheid

Vrouwenmantel

  • Grondsoort: vochtige grond
  • Standplaats: zon en halfschaduw
  • Smaak: zacht bitter
  • Lekker bij: in salades, yoghurt
  • Gebruik: jonge blaadjes in kleine stukjes scheuren
  • Aftreksel verzacht menstruatie- én overgangsklachten

Zuring

  • Grondsoort: rijk, zuur, vocht vasthoudend
  • Standplaats: zon of halfschaduw
  • Smaak: fris zuur
  • Lekker bij: in soepen, omeletten, vissauzen, kip en varkensvlees

Koriander

  • Grondsoort: groeit in de meeste grondsoorten, met een lichte voorkeur voor kalkhoudende grond
  • Standplaats:  warm en zonnig plekje. Hou de grond ook goed vochtig
  • Smaak: uitgesproken smaak
  • Lekker bij: couscous, stoofpotten, chili con carne, salades, avocado, …

Mierikswortel

  • Grondsoort: alle grondsoorten, vochtige en frisse bodem
  • Standplaats: volle zon of halfschaduw
  • Smaak: de scherpe smaak van de wortel wordt vergeleken met de smaak van mosterd of radijs
  • Lekker bij: De geraspte wortel wordt gebruitk in sauzen bij vlees- of visgerechten

Hysop

  • Grondsoort: droge kalkgrond
  • Standplaats: zonnige plek
  • Smaak: licht bittere en muntachtige smaak
  • Lekker bij: vleesgerechten , stoofpotjes of in soepen
  • Bijenlokker die voor heerlijke honing zorgt

Valeriaan

  • Grondsoort: droge, waterdoorlatende kalkgrond
  • Standplaats: droge, zonnige plaats
  • Kan helpen bij slapeloosheid, darmziektes, burn-out en stressverschijnselen

Marjolein

  • Grondsoort: lichte waterdoorlatende kalkgrond
  • Standplaats: zonnig en beschut (tegen een muur)
  • Smaak: intens aroma dat aan oregano doet denken, maar is zachter van smaak en zoeter
  • Lekker bij: worsten, witte bonen, aardappelgerechten, zuurkool, gehakt, varkensvlees, vleespastei, wild en gevogelte en in tomatensaus
  • Absolute favoriet bij vlinders en bijen

Citroentijm

  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Standplaats: zon, halfschaduw
  • Smaak: lichte citroensmaak
  • Lekker bij: stoofschotels, paprika-, tomaten-, vis- of kipschotels, marinades en sauzen. De blaadjes en takjes hebben een sterke smaak, dus best zuinig gebruiken
  • Wordt gebruikt in thee bij verkoudheid en ademhalingsproblemen

Pepermunt

  • Grondsoort: vochtige, goed gedraineerde, alkalische grond
  • Standplaats: zon, halfschaduw
  • Smaak: menthol
  • Lekker bij: verse bladeren in salades en bij zoete gerechten. Gehakte muntblaadjes in linzensoep, bij rosbief, lamsvlees en paling
  • Verfrissend en gunstige werking op de luchtwegen, indigestie, buikgriep, brandwonden, jeukende huid

Komkommerkruid

  • Grondsoort: licht vochtige waterdoorlatende grond
  • Standplaats: halfschaduw, zon
  • Smaak: licht zoute, sappige smaak
  • Lekker bij: soep, vis, eiergerechten, dressing. Voeg het kruid pas op het laatst toe en laat niet meekoken. Zowel de bladeren als de bloemetjes van komkommerkruid zijn eetbaar.

Meer weten?
Vraag onze medewerkers in de tuinafdeling gerust alles wat u nog meer over kruiden  wilt weten. Bij Famiflora helpen we u graag met handige tips en goede raad.
Hou  er alstublieft rekening mee dat niet alle planten altijd beschikbaar zijn.