Bloembollen planten
In de herfst begint de tuin zich stilaan voor te bereiden voor de winterslaap. Vergeet voor het kouder begint te worden zeker geen bloembollen te planten, om in het vroege voorjaar van een groot kleurenfeest in de tuin te kunnen genieten! Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over het planten van bloembollen.
Wanneer plant ik best mijn bloembollen?
Het najaar is de beste tijd om voorjaarsbloembollen zoals narcissen, tulpen, hyacinten of krokussen te planten. Ze hebben immers de kou van de winter nodig om in het vroege voorjaar te schitteren. Door ze vóór de winter te planten, hebben ze voldoende tijd om sterke wortels te laten groeien. En hoe sterker en beter het wortelstelsel, hoe mooier de bloemen zullen bloeien.
Bloembollen planten, hoe doe je dat?
Met deze tips kan je meteen aan de slag!
- Verwijder onkruid en kleine stenen en meng wat tuinaarde door de grond voor een betere afwatering.
- Graaf een gat met een schepje of een bollenplanter voor een groep bloembollen, of maak meerdere individuele gaten voor het planten van enkele bloembollen. De grootte van de bol bepaalt hoe diep je moet planten. Plant grote (5 cm en groter) tot een diepte van 15 cm en kleine (2,5-5 cm) tot een diepte van 7 tot 10 cm.
- Plant de bloembollen voorzichtig in de grond, met de punt naar boven gericht. Gebruik niet te veel kracht, omdat ze hierdoor beschadigd raken. De grote heeft een afstand van 7 tot 20 cm nodig, en de kleine heeft een afstand van 3 tot 7 cm nodig.
- Je kunt ook geheugensteuntjes gebruiken: de plantafstand moet 3 keer de bolbreedte zijn en de plantdiepte 3 keer de bolhoogte. Tulpen van 5 cm moeten dus ongeveer 15 cm diep en 15 cm uit elkaar worden geplant. Bedek de bollen met de uitgegraven grond en druk alles zachtjes aan.
- Geef water indien de grond droog is.
Bloembollen mixen
Je kunt bloembollen ook door elkaar planten. Door te kiezen voor een combinatie van verschillende soorten bloembollen kunt u ongestoord genieten van lentebloemen. Doe de bloembollen in een grote kom en meng ze door elkaar. Strooi ze daarna uit op de plek waar je bollen wilt planten en plant ze één voor één in de grond. De vuistregel blijft gelden: plantdiepte en plantafstand = 3 keer de breedte van de bol.
Lasagnebeplanting
Lasagnebeplanting betekent dat de bloembollen in lagen worden gekweekt, net zoals de laagjes van een lasagne. De laatbloeiende bloembollen worden onderaan geplaatst en vroegbloeiende bloembollen bovenaan. Door de bollen in lagen volgens de juiste bloeivolgorde te planten, bloeien vroege bloemen zoals de krokus, het eerst. Daarna volgen bloembollen die later bloeien, zoals hyacinten en tulpen. Deze continue bloei zorgt ervoor dat je er langer van kunt genieten - van januari tot soms zelfs mei!
Mijn bloemen zijn uitgebloeid, wat nu?
Als je de bloembollen op de juiste manier verzorgt kun je er nog jaren plezier van hebben in het voorjaar! Dit moet je doen:
- Knip de verwelkte bloem weg, maar laat de blaadjes zitten. De bol zal nog een tijdje voedzame stoffen uit de bladeren halen om weer sterk te worden, en daarna sterven de blaadjes af. Pas daarna mag je de bloembol uit de grond halen.
- Wrijf het vuil en de aarde van de bloembol. Gebruik daarbij geen water, anders gaat de bol rotten.
- Bewaar ze op een koele, droge en donkere plek. Wikkel de bollen één voor één in krantenpapier en stop ze in een doos.
- In de maand oktober die volgt, kan je de bloembollen weer tevoorschijn halen om opnieuw te planten.