Tips voor het zaaien
De levensduur van een zaadje
Het is goed om te weten dat een zaadje geen levenloos materiaal is, maar dat het wel degelijk een levend ding is. Je kunt het zaadje zien als een levend organisme in een slapende toestand. In een zaadje zitten een heleboel voedingsstoffen, die het zaadje gebruikt als het gaat ontkiemen. Maar ook daarvoor al gebruikt het zaadje langzaam deze voedingsstoffen en na een tijdje zijn deze dan ook op. Het zaadje kan dan niet meer ontkiemen. Bewaar zaadjes daarom nooit te lang.
Niet te droog en niet te nat
Zaadjes ontkiemen als de omstandigheden daarvoor goed zijn. Daar kun jij zelf aan meehelpen. Een ontkiemend zaadje heeft nog geen stevige wortels om veel water op te nemen. Daarom kun je bij het zaaien de grond boven het zaadje licht aandrukken, zodat het goed contact kan maken met de grond om water op te nemen. Zo is de kans op uitdrogen ook kleiner. Geef je ontkiemende plantje ook niet te veel water, want dan kan er schimmel ontstaan en groeit het niet meer.
Wat hebben zaadjes nodig
Er zijn verschillende dingen die zaadjes nodig hebben om te kunnen ontkiemen. Zoals je al hebt kunnen lezen, is de juiste hoeveelheid water belangrijk en ook een gezonde dosis zonlicht. Maar er zijn nog meer dingen belangrijk, bijvoorbeeld de juiste temperatuur. Wat dit moet zijn, verschilt per soort zaadje. Sommige zaadjes kunnen bij lage temperatuur ontkiemen, andere hebben wat meer warmte nodig. Ook hebben zaadjes niet allemaal evenveel tijd nodig. Sommige ontkiemen in dagen, andere in enkele weken.