Moestuinieren in de winter
Moestuinieren in het winterseizoen
De winter is doorgaans een streng seizoen voor plantjes. Veel plantjes vinden de winter niet zo leuk. Het is dan te koud en te nat om goed te kunnen groeien. Daarom zie je ook dat veel planten in de winter hun blaadjes verliezen. Toch betekent het winterseizoen niet per se dat je niets aan je moestuintje kunt doen. Je kunt nog steeds prima aan je moestuintje werken in de winter, als je maar weet wat je moet doen.
Het hele jaar door
Sommige plantjes kun je het hele jaar door kweken, binnenshuis in een pot. Dit is bijvoorbeeld het geval voor kruidenplantjes. Ook plantjes zoals tuinkers of alfalfa, die we kiemgroenten noemen, doen het het hele jaar door prima in een potje in de vensterbank. Zolang je deze plantjes maar goed vochtig houdt, kunnen ze heel hard groeien. Wat je ook het hele jaar door kunt doen is alvast zaadjes kopen en plannen maken voor je moestuintje.
Oogsten in de winter
Net zo goed als er in de winter plantjes zijn die je kunt zaaien, zijn er ook plantjes die je in de winter nog kunt oogsten. Spruitjes zijn hier een voorbeeld van. Spruitjes oogst je van onder naar boven door ze van de stam af te draaien. Ook in het voorjaar gezaaide prei die wat laat is, kun je in de winter oogsten door de gehele prei uit de grond te halen. Dan zijn er ook nog groenten die zelfs beter smaken nadat er vorst overheen is gegaan. Dit zijn boerenkool en andijvie.
Welke groentes kunnen tegen de kou?
Als de winter er aankomt, denk je misschien dat het tuinierseizoen wel zo’n beetje voorbij is. Je hebt al kunnen lezen dat plantjes in het algemeen niet zo dol zijn op de winterse kou. De eerste nachtvorsten kunnen de meeste groentes nog wel doorstaan, maar het is toch wel handig als je weet wat je wel en niet met je moestuintje kunt doen met de naderende winterkou. Daarom volgen hier nog wat tips.
Vorstbestendigheid van verschillende soorten
Groentes die absoluut niet tegen vorst kunnen zijn kropsla en ijsbergsla, bleekselderij, broccoli en bloemkool. Dan zijn er nog groentes die wel enkele graden nachtvorst kunnen verdragen, maar niet te veel. Deze kunnen tot midden of eind november buiten blijven staan. Hieronder vallen wortelen, peterselie, witte kool en rode kool. Sommige groentes kunnen meer nachtvorst verdragen en kunnen in de winter gewoon buiten blijven, dit zijn bijvoorbeeld pastinaak, schorseneren, winterspinazie, boerenkool, veldsla en prei.
Groentes beschermen tegen vorst
Je kunt je plantjes zelf een beetje beschermen tegen vorst door ze goed af te dekken. Maar pas op, want als je voor het afdekken materiaal gebruikt dat niet ademt, kunnen je plantjes verstikken of gaan rotten. Stro kun je goed gebruiken om plantjes mee af te dekken. Jutezakken, oude lakens en karton zijn ook prima geschikt. Bij winderig weer is een windscherm ook een goed idee. En tot slot nog een tip: als de grond erg nat is, bevriest deze sneller en raken je plantjes dus eerder beschadigd.