Tips voor een goede oogst
Tips voor een goede oogst
Groeien je plantjes goed, dan komt vanzelf het moment dat je kunt gaan oogsten. Dit is het leukste moment tijdens het kweken van je eigen groente, fruit of kruiden. Daarom is het belangrijk dat dit goed verloopt, zodat je veel plezier kunt hebben van de opbrengst van je moestuintje. En mocht het nou gebeuren dat er door het oogsten een vrij plekje grond is ontstaan, dan kun je daar weer iets nieuws zaaien of planten.
Hoe weet je wanneer je kunt oogsten?
Het is belangrijk dat je weet wanneer het tijd is om te oogsten. Als je namelijk te vroeg of te laat begint met oogsten, heb je kans dat je opbrengst minder goed smaakt. Bij sommige plantjes bepaalt de lengte of het oogsttijd is. Rucola, sla en broccoli oogst je bij een hoogte van 10 centimeter, sperzieboon bij een lengte van 13 centimeter, basilicum en peterselie bij een hoogte van 15 centimeter en andijvie bij kroppen van 20 centimeter.
Hoe ziet het eruit?
Bij niet alle gewassen is de lengte of hoogte doorslaggevend voor de oogst. Er zijn ook plantjes waarbij je moet kijken hoe ze er uitzien om vast te stellen of je kunt oogsten. Doperwten oogst je als de peulen bol staan. Op watermeloenen moet je kloppen. Als je dan een hol en dof geluid hoort, kun je oogsten. Bij uien, sjalotjes en knoflook kun je kijken of de blaadjes al geel worden, dan zijn ze klaar om te oogsten.